Ospitalitate

 1. Articole

Hoteluri

 1. Articole

Restaurante

 1. Articole

Companii

 1. Articole

Somelierul vă recomandă... APA!

Oricât ar părea de straniu unui neiniţiat, apa poate contribui şi ea la întregirea satisfacţiilor olfactive şi gustative, dacă este asociată corect cu preparatele, cu momentul din zi, cu atmosfera. Mai mult, există ape şi pentru clienţii care acum descoperă această asociere, dar există ape şi pentru cei mai sofisticaţi.

DE LA NECESITATE, LA LUX

De mai mulţi ani, în Europa gastronomia cunoaşte o nouă modă: mai bine de 80% din francezi şi italieni îşi asociază preparatele comandate în restaurante cu apă minerală. Au apărut chiar şi baruri de ape minerale, cu oferte destul de consistente. La Paris, de exemplu, multe restaurante de lux oferă, pe lângă meniul cu preparate şi lista de vinuri şi o carte a apelor, iar magazinul Colette, de pe strada Saint-Honoré, are un bar de apă minerală cu circa 100 de sortimente. În America de Nord, vânzările au crescut cu circa 10% pe an în ultimul deceniu, astfel încât acum peste 50% din populaţie consumă apă îmbuteliată. De altfel, America de Nord este cea mai mare piaţă de desfacere din lume. Consumul apei a câştigat teren chiar şi în restaurantele de lux, promotorii modei fiind, desigur, tot francezii. Astfel, la restaurantul francez al lui Alain Ducasse, cotat cu patru stele de către cotidianul „The New York Times”, clientului i se aduce la masă un coşule? din argint cu şase sticle conţinând cele mai bune sortimente de apă minerală ale casei.

ŞAMPANIA DE LA ROBINET

Fără a fi apă minerală cu pretenţii, ci doar apă de la robinet, apa potabilă din reţeaua de alimentare a metropolei New York a fost numită timp de peste un secol „şampania de la robinet”. Până de curând era cotată ca una dintre cele mai pure şi mai gustoase ape din lume. La Londra, revista „Health Which?” a publicat o anchetă din care rezultă că apa de la robinet provenind din Tamisa este mai bună la gust decât multe mărci de apă minerală, care sunt însă şi mult mai scumpe. Cert este că peste 25% din apa îmbuteliată, considerată eronat ca fiind minerală este doar apă de la robinet, ce-i drept purificată. drink2Mulţi beau, puţini cunosc şi de această necunoaştere profită din plin marii producători. Cel mai mare producător este gigantul european Nestlé, care deţine mărcile Perrier, San Pellegrino, Aqua Panna, Buxton, Poland Spring şi Vittel. Grupul Danone are mărcile Dannon, Evian, Volvic, Badoit şi Naya. Strategiile agresive de marketing ale acestora se resimt cel mai mult în restaurantele care promovează apa în detrimentul altor băuturi. În 2002, „The Wall Street Journal” publica un articol despre tacticile de a aşeza sticlele de apă într-un mod cât mai atractiv pe masă, de a include mărcile de apă în meniu fără a le preciza preţul, sau chiar de a turna apă în paharele clienţilor fără ca aceştia să fi solicitat. Un alt scandal a fost stârnit de un film didactic produs de San Pellegrino care îi încurajează pe chelneri să umple mereu cu apă paharele clienţilor. Este greşit a numi apă minerală doar pe cea carbogazoasă. Tot apă minerală este şi cea plată. Diferenţa dintre apa minerală şi cea plată o dă sursa, adică izvorul. Apa minerală conţine zero calorii. Apele îmbogăţite cu substanţe nutritive au un aport sporit de calciu (benefic pentru femeile însărcinate), vitamine, extracte vegetale, ginkgo biloba şi echinaceea. Există şi un amestec mineral energizant de potasiu, calciu şi magneziu.

ROMÂNII ÎNCĂ RETICENŢI

Românii consumă de două ori şi jumătate mai puţină apă minerală comparativ cu media europeană, cu toate că România este a treia ţară, după Franţa şi Italia, ca potenţial de exploatare a resurselor. Pe de altă parte, consumul de apă minerală în România este în continuă creştere. De exemplu, dacă în 2006 s-au vândut 920 de milioane litri de apă, în 2007, s-au înregistrat vânzări de 1,15 miliarde de litri. Conform unor statistici canadiene, consumatorii români de ape minerale sunt, în proporţie de 80%, absolvenţi de studii medii sau superioare. Orăşenii preferă apa plată, dar cea carbogazoasă rămâne în top, cu 70% din consumul total. Cu alte cuvinte, năravul şpriţului încă îşi spune cuvântul! În acelaşi timp însă, se remarcă o creştere a numărului de consumatori avizaţi de ape minerale şi în ţara noastră. Acest fapt determină şi competiţia pentru calitate în rândul producătorilor. Au început să apară chiar şi concursuri de ape minerale, aşa cum a fost cel din anul 2009 de la Timişoara. Un juriu interna-ţional a analizat cinci tipuri de apă minerală naturală plată şi încă cinci din cea carbogazoasă. S-au luat în calcul trei criterii de selecţie: aspectul vizual reprezentat prin puritate, strălucire şi fluiditate, aspectul olfactiv, aspectul gustativ atins prin echilibrul în gură, gradul de amăreală, aromă şi salinitate şi proba designului ambalajului. Pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, la categoria apă plată: Perenna, Dorna şi Borsec. La categoria apă minerală carbogazoasă câştigătorii au fost Borsec, Perenna şi Bu-covina. Cel mai frumos design al ambalajului a fost desemnat, la prima secţiune, Borsec, iar la cea de a doua, apa minerală Buziaş.

APA MINERALĂ DIN ROMÂNIA PE LOCUL DOI LA NIVEL INTERNAŢIONAL

Potrivit clasamentului realizat de Organizaţia Mondială a Apelor, Perenna Premier se afla pe locul doi în topul primelor 20 de ape după apa minerală naturală Evian. Potrivit site-ului www.mineralwaters.org, diferenţa dintre liderul Evian şi Perenna Premier este de doar 3,9 procente (identică în proporţie de 96,1%). Organizaţia amintită a prezentat în anul 2010, 3.200 de branduri de apă minerală din 130 de ţări. Pentru stabilirea asemănărilor dintre cele două ape, s-au avut în vedere 11 componente, de la aciditate şi până la elementele minerale, precum calciu, potasiu, magneziu sau nitraţi. Este pentru a doua oară când puritatea apei minerale Perenna Premier este recunoscută la nivel mondial. În 2008, la concursul de specialitate organizat la Berkeley Springs din Statele Unite, Perenna Premier a intrat în top 10 mondial, din 250 de participanţi. În plus, institutul SGS Fresenius din Germania, a catalogat apa Perenna Premier ca fiind o apă cu origine pură. Această recunoaştere mondială a calităţilor apei minerale naturale Perenna demonstrează valoarea apei izvorâte din munţii Dognecei, în judeţul Caraş-Severin. Izvorul de la Calina din care provine apa minerală străbate stânca calcaroasă şi dolomitică, cu filtrare prin straturi de şisturi cristaline de 200-300 de metri, ceea ce conduce la o puritate microbiologică deosebită şi un bun echilibru al mineralelor existente în apă.

ASOCIERILE UNUI SOMELIER DE APE

Filip Wretman, prim-specialist în apă la Hotelul Ritz-Carlton, New York recomandă: „La aperitiv, o apă minerală San Pellegrino carbogazoasă, uşor răcită, cu bule graţioase, care nu trebuie să fie prea umflate. Să nu comiteţi crima de a cere cuburi de gheaţă: e ca şi cum aţi turna Cola în vin! Apoi, puteţi trece la o apă plată care să nu supraexcite papilele gustative, de exemplu Fiji, care provine din ploaia căzută acum 450 de ani pe pământul virgin al insulei cu acelaşi nume din Pacificul de Sud. În încheiere, la brânzeturi, sau la sufleul de ciocolată, încercaţi un Perrier. Veţi avea nevoie de bulele sale agresive, pentru a vă curăţa cavitatea bucală.”

CELE MAI CELEBRE APE

 • Cea mai pură apă din lume este cea din izvorul norvegian Voss, extrasă dintr-un puţ subteran extrem de curat şi îmbuteliată înainte de a intra în contact cu aerul. Este preferata artiştilor Madonna şi Bono, solistul formaţiei U2. Sticla este creată de fostul director artistic al casei de modă Calvin Klein.
 • Siropul de Nori King Island conţine exact 4.875 de picături de rouă tasmaniană îmbuteliate în sticle de 375 de ml.
 • Lurisia este zăpadă topită italienească, adusă dintr-o grotă vulcanică descoperită de Marie Curie în 1917. Ea a numit-o „un miracol de puritate”.
 • Chateldon este una dintre cele mai vechi şi exclusiviste ape. Provine dintr-un sat din Auvergne, este total insipidă şi era preferata Regelui Soare.
 • Iceberg Water, provine din icebergurile uriaşe şi din bucăţile de calotă glaciară care plutesc pe apele din jurul coastelor Newfoundland, Canada.
 • Blue Moon Water Systems din Brandon, Manitoba, a câştigat medalia de aur la categoria puritate a apei potabile la „Premiile internaţionale ale degustătorilor de apă”, din 2002.
 • Canadian Mountain din Barrie, Ontario, a ieşit pe locul al doilea la categoria apă minerală plată, din cadrul aceleiaşi competiţii.“

CONFORM PREVIZIUNILOR UNOR ANALIŞTI, APA MINERALĂ VA AJUNGE, ÎN VIITORUL APROPIAT, PE LOCUL DOI ÎN RÂNDUL CELOR MAI CONSUMATE BĂUTURI DE PE GLOB, DUPĂ CELE RĂCORITOARE.”


Editoriale