Ospitalitate

 1. Articole

Hoteluri

 1. Articole

Restaurante

 1. Articole

Companii

 1. Articole

Garam Masala bijuteria bucătăriei indiene

Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, în funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peşte, fructe de mare, legume etc.), de zona geografică şi de preferin-ţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, scorţişoară, carda-mom şi cuişoare.

food1Toate mirodeniile care compun garam masala sunt picante (nu neapărat iuţi) şi recunoscute a încălzi organismul, de aceea garam masala este extrem de populară în nordul Indiei, unde clima este ceva mai rece. Tot din acest motiv nu conţine ardei iute, ingredient care, în final, răcoreşte corpul şi este folosit preponderent în zonele cu climă tropicală. Înregistrările istorice arată că garam masala este un amestec foarte vechi, iar folosirea de ingrediente scumpe, precum scorţişoara, cuişoarele, cardamomul, nucşoara şi şofranul (unele dintre ele importate din Indonezia) în locul ingredientelor locale, mai ieftine - cum sunt coriandru, ghimbir şi chimion - sugerează că era la începuturi, acum câteva sute de ani, un amestec specific dietei persoanelor bogate. Timpurile însă s-au schimbat, iar astăzi este folosit la scară largă.

Garam masala se comercializează în două forme: gata preparat sau ca amestec de condimente întregi. Când este comercializat sub formă de amestec deja măcinat, garam masala nu este aproape niciodată condimentul principal într-o reţetă. Este adăugat doar în cantităţi mici şi în special la sfârşitul timpului de gătit, lucru ce sugerează că rolul său este de a potenţa aromele şi gustul celorlalte ingrediente. Acest rol secundar a fost una dintre cauzele apariţiei numeroaselor sale variante. Practic, oricine îşi poate crea propria combinaţie.

Când este comercializat sub formă de condimente întregi, acestea sunt prăjite la începutul gătitului, în grăsime (ghee sau unt). Grăsimea captează aromele şi le răspândeşte apoi uşor şi rapid în întregul preparat.

Bucătarii profesionişti îşi prepară singuri propria „masala”, deoarece în acest fel o pot „asorta” mai bine cu ingredientele reţetei.

Şi eu prefer să lucrez cu varianta mea proprie de garam masala, pentru că merge bine cu orice fel de carne şi este uşor de preparat.

food3

Mod de preparare:

Ingrediente:

 • 2 linguriţe şi jumătate de scorţişoară măcinată
 • 1 linguriţă de cuişoare întregi
 • 1 linguriţă de boabe de piper negru
 • seminţele de la o păstaie de cardamom negru
 • ½ linguriţă de seminţe de fenicul
 • ½ linguriţă de seminţe de chimion
 • ½ linguriţă de boabe de coriandru
 • 1 foaie de dafin

Se încinge o crăticioară, fără ulei, la foc mediu. Se adaugă cuişoarele, cardamomul, foaia de dafin, boabele de piper şi de coriandru, seminţele de chimion şi fenicul. Se prăjesc mirodeniile 30 de secunde, scuturând tigaia sau amestecând cu o lingură de lemn, pentru ca ingredientele să nu se ardă sau lipească de tigaie. Se lasă ingredientele prăjite să se răcească 3-4 minute, apoi se pun într-o piuă (sau râşniţă de piper, eficientă în cazul cantităţilor mici) şi se macină până ce se obţine o pulbere fină. Se adaugă scorţişoara măcinată şi se amestecă bine. Amestecul se păstrează în frigider, închis ermetic într-un borcănel. Pentru a beneficia pe deplin de aroma şi gustul său, garam masala trebuie consumat în maxim 3-6 luni.


Editoriale