Au intrat in vigoare noile norme privind clasificarea, licentele si brevetele de turism

Au intrat in vigoare noile norme privind clasificarea, licentele si brevetele de turism
person Horeca
access_time_filled

Au intrat in vigoare noile norme privind clasificarea, licentele si brevetele de turism

In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 102/ 09.02.2011, au intrat in vigoare noile norme metodologice de eliberare a certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism. Acestea stabilesc conditiile si criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si de alimentatie publica din Romania, pentru operatorii economici care desfasoara activitati specifice agentiilor de turism, precum si pentru acordarea brevetului de turism.

b_brasov_comuna_fundata_pensiunea_vila_europark_11615

Principala noutate adusa de actul normativ consta in reducerea la 30 de zile a perioadei dintre data depunerii documentatiei complete si data eliberarii certificatului de clasificare, respectiv a licentei sau a brevetului de turism.

Termenul se reduce ca urmare a faptului ca eliberarea certificatelor de clasificare pentru structurile de primire turistice, a licentelor si brevetelor de turism se face pe baza declaratiei standardizate data pe proprie raspundere de solicitant, insotita de documentatia aferenta, prin care se atesta indeplinirea criteriilor de clasificare/licentiere/brevetare. Verificarea indeplinirii criteriilor de clasificare sau de licentiere se realizeaza ulterior autorizarii in cadrul actiunilor de control desfasurate de reprezentantii cu atributii specifice din cadrul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului.

Sinaia_vila_Piatra_Soimului_1190719725

„Acest sistem eficientizeaza procedura de autorizare in domeniul turismului, responsabilizeaza operatorul economic sau persoana fizica proprietar si/sau administrator al structurii de primire turistice care, pe proprie raspundere, declara ca indeplineste criteriile de clasificare/licentiere la darea in folosinta a structurii, respectiv la inceperea activitatii agentiei de turism. De asemenea, se elimina termenele pana la care erau amanate verificarile efectuate la fata locului, accelerandu-se intrarea structurilor de primire turistice si a agentiilor de turism in circuitul economic.

O alta noutate adusa de aceste norme este ca pensiunile din mediul rural nou infiintate trebuie sa fie amplasate pe o suprafata de minimum 1000 mp, exclusiv spatii verzi si spatii de parcare. De asemenea, pentru pensiunile agroturistice nou infiintate este necesara amplasarea pe o suprafata de minimum 2000 mp, exclusiv spatii verzi si spatii de parcare, in locuri ferite de surse de poluare.

Actul normativ prevede, de asemenea, ca proprietarii sau administratorii unitatilor de primire turistica vor asigura conectarea la sistemul integrat de evidenta a turistilor in 60 de zile de la implementarea si operationalizarea acestuia.

Solicitarile depuse de operatorii economici si de persoanele fizice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor, respectiv a brevetelor de turism, anterior intrarii in vigoare a actualelor norme metodologice, vor fi solutionate conform conditiilor in vigoare la momentul depunerii acestora la sediul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului.

Noile norme au fost aprobate prin Ordinul ministrului nr. 899/2011 si sunt disponibile pe pagina electronica a Ministerului la adresa www.mdrt.ro/turism/legislatie, sectiunea Control si autorizare pentru turism.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302