Să luăm fonduri europene...

Atenţionare: Chiar dacă nu sunt rambursabile, utilizarea acestor fonduri trebuie justificată prin rapoarte periodice, verificările se realizează de către inspectorii financiari ai autorităţilor care au aprobat proiectul.

argumente1Dacă în primii ani de la momentul aderării în Uniunea Europeană, ţara noastră nu a ştiut să absoarbă fonduri europene, şi nici nu prea ştiau ai noştri „cu ce se mănâncă” ideea asta, în ultimul an a avut loc o explozie de proiecte româneşti cu fonduri europene. Nebuloasa s-a ridicat, parcă, din mintea românilor, întreprinzători de altfel, şi în sfârşit au priceput logica şi avantajele demarării unei afaceri cu bani europeni.

Discuţiile pe tema „uite câţi bani a avut la dispoziţie România şi nu a ştiut nimeni cum să îi folosească” au fost subiect de prima pagină a multor ziare şi publicaţii economice. Acum avem şi firme specializate în atragerea de fonduri europene pentru diferite idei şi planuri de afaceri.

Pentru industria ospitalităţii, se pare că ministerul Turismului a dat tonul la absorbţia de fonduri europene pentru turismul românesc şi a impulsionat mulţi operatori să facă acest pas. Cursuri de calificare, specializare, recalificare pentru şomeri în meserii precum bucătar, chelner, somelier, administrator de pensiune au demarat în acest an în trombă.

Se dă zor cu infrastructura rutieră în staţiunile turistice, se pregătesc confiscări de hoteluri şi vile de la afaceriştii care au luat active de la stat şi nu au investit în ele, devenind nefuncţionale şi părăginite, s-au lansat campanii TV şi radio pentru atragerea turiştilor în România, se construiesc hoteluri şi restaurante sau se continuă proiectele hoteliere abandonate în perioada crizei economice, noi operatori aerieni au intrat pe piaţa românească şi fost inaugurat un nou terminal pe Aeroportul Otopeni. Totul indică o trezire a activităţilor în turism dintr-o lungă stare de amorţelă. Deci, se poate!

P.S. Am cunoscut francezi, italieni, spanioli - e drept, toţi de sorginte latină! - care îşi reproşau faptul că până s-au lămurit cum e cu fondurile europene, nu le-au mai putut accesa... Măcar odată în istorie, credem că n-ar fi rău să învăţăm din greşelile altora.