Despre nevoia de a atinge perfecţiunea...şi ecuaţii cu cât mai puţine necunoscute


Săptămâna trecută am fost pentru prima oară într-un local nou, superb, investiţie enormă, majoritatea produselor importate, inclusiv băutura aceea tradiţională, în care stau şerpi, şopârle şi o grămadă de alte târâtoare necunoscute nouă. Toate bune şi frumoase până aici... Surpriza neplăcută a fost chelneriţa, care nu cunoştea mai nimic din meniu şi am făcut eforturi ca să putem să ne înţelegem. S-a scuzat spunând, spre final, că este prima sa zi de muncă... Ne-am dat şi noi seama. Mulţumim.

Argument54La sfârşit am vrut să le spunem celor patru bucătari – chinezi! – că am mâncat excelent, iar domnişoara de mai sus, extrem de profesional ne-a zis „Duceţi-vă, dar ei n-o să înţeleagă nimic.” – râde ciob de oală spartă – de parcă ea ar fi înţeles ceva! Oricum ne-am dus. Bucătăria era deschisă, persoana cu care eram ştie să spună „mulţumesc” chiar şi în chineză, iar cei patru au fost atât de fericiţi încât ar fi meritat să le mai spunem de bine doar ca să le vedem feţele!


Unde am vrut să ajung?
Fiecare rotiţă dintr-un angrenaj atât de complex cum este un restaurant trebuie să fie perfectă. Investiţia uriaşă, grija de a aduce bucătari de pe alt continent, calitatea produselor folosite etc. poate fi uşor „dovedită” de un chelner nepregătit. Reciproca este valabilă şi am destule exemple, dar nu este cazul acum.


În acelaşi timp, indiferent de afacere, părerea clienţilor contează mai mult chiar decât banii încasaţi de la ei. A nu şti ce se întâmplă la finalul mesei, înseamnă să nu ştii cine eşti şi încotro te îndrepţi. Este obligatoriu ca angajaţii şi cei implicaţi în industria ospitalităţii în general să obţină feedback de la clienţi. Trebuie să iei în considerare aprecierile şi criticile pentru a şti ce să faci pentru afacerea ta.
Gândiţi-vă serios la ecuaţie şi identificaţi elementul care vă lipseşte, pentru a lua din timp măsurile necesare, garantând astfel satisfacţia clienţilor şi succesul localului vostru.