ÎN BUCĂTĂRIE, toată lumea câştigă

Bucureştiul a găzduit în perioada 13-16 martie prima ediţie a Congresului Mondial al Tradiţiilor Culinare, care a reunit bucătari din 36 de ţări din diferite colţuri ale lumii, dornici de a-şi promova bucătăria tradiţională şi, mai ales, de a face un schimb de experienţă cu bucătari din alte ţări.

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Bucătarilor (WACS), Gissur Gudmundsson, a salutat această iniţiativă şi a declarat la deschiderea Congresului că “această experienţă ne va ajuta pe toţi să creştem prin cunoştinţe şi experienţe”. Deşi la Congres au participat nume importante din gastronomia mondială, Preşedintele WACS a subliniat importanţa învăţării continue şi a schimbului de cunoştinţe în evoluţia profesională.

Cât de deschişi suntem de fapt să învăţăm de la alţii? La voi, din pacate, de cele mai multe ori, bucătăria este un spaţiu al orgoliilor, în care puţini bucătari sunt dispuşi să recunoască că nu deţin adevărul absolut. Când aţi căutat ultima oară să învăţaţi ceva de la colegii voștri de breaslă mai experimentaţi sau când le-aţi cerut o informaţie/un sfat referitor la domeniul în care activaţi? Atitudinea de tipul “EU ȘTIU TOT!” blochează procesul de dezvoltare profesională şi dăunează gastronomiei în general.

De aici şi până la instalarea unei stări de autosuficienţă care te izolează şi taie punţile de comunicare dintre tine şi ceilalţi nu mai e decât un pas. Întrebarea este: Îsi poate permite un bucătar în zilele noastre sa fie autosuficient? Ştim sigur că nu şi, de aceea, vă provocăm să fiţi mai deschişi. Mai deschişi în a învăţa unii de la alţii şi-atunci, toată lumea CÂŞTIGĂ!

Dincolo de scopul Congresului - acela de a promova tradiţiile culinare din fiecare ţară participantă (rezultatul final fiind editarea primei Enciclopedii Mondiale a Tradiţiilor Culinare) - noi considerăm că cel mai important “INGREDIENT” a fost acela al disponibilităţii de a învăţa unii de la alţii. Pentru că în acest mod toată lumea CÂŞTIGĂ. Chiar şi CLIENTUL, judecătorul absolut al eforturilor noastre, CÂŞTIGĂ!

CONCLUZIE (chiar dacă sună rău!): cine are ochi, să vadă, cine are urechi, să audă!...