Producţia de vinuri din Franţa ameninţată de încălzirea globală

LaFleurPetrus1

 

Producătorii de vinuri au început deja să schimbe soiurile de struguri cu unele rezistente la căldură ca măsură de precauţie, a anunţat publicaţia germană Der Spiegel. “Cel mai pesimist scenariu arată că factorul climă va deveni defavorabil pentru soiurile Cabernet şi Merlot până la jumătatea acestui secol”, a declarat Jean-Pascal Goutouly, expert oenolog la Institutul Naţional Francez pentru Cercetare Agricolă din Paris. “Dacă schimbările climatice îşi vor accelera manifestările, lucrurile vor deveni dificile pentru noi toţi”, spune Philippe Bardet, cultivator de vie din Bordeaux. “Dacă vin încet, ne vom adapta”.

grape-wall-of-china-wine-tasting-shanghai-china-simply-bordeaux

Temperaturile înalte determină coacerea mai rapidă a strugurilor, iar recoltarea acestora în timpul verii dăunează procesului de vinificaţie. Proprietarii de podgorii au început să observe, în urmă cu trei decenii, tipare neobişnuite ale vremii în regiune şi în jurul acesteia, cu mult înainte ca oamenii de ştiinţă să dea semnalul de alarmă cu privire la schimbările climatice şi încălzirea globală.