VINUL FESTIV o problemă sau o soluție

Fotolia 15910819 Subscription LCând vine vorba despre ocaziile festive, preocupările pentru a crea întregul ambient cât mai perfect devin, adesea, de-a dreptul stresante. Și cum, în cele mai multe situații, ocaziile festive sunt marcate de câte o masă, problema alegerii unui cadou potrivit este suplimentată de cea a alegerii meniului, cu preparatele și cu băuturile care să fie în armonie cu evenimentul. Aici intervine vinul, nu doar în calitatea sa de cea mai nobilă băutură, ci și în cea de cel mai elegant mijloc de comunicare.

În primul rând, trebuie să definim ce înseamnă ocazia festivă. Prin această sintagmă înțelegem orice prilej prin care dorim să marcăm un anumit moment important din viața noastră sau a cuiva apropiat. O naștere, o cununie, o admitere la facultate, o pensionare, înființarea unei companii, aniversarea unui jubileu, lansarea unui produs – iată numai câteva exemple de ocazii festive. În general, ocaziile festive sunt ușor de identificat, ele fiind prin definiție, prilejuri de bucurie intensă. Problema este ce vin alegem pentru a le întipări cât mai bine în memoria celor cu care le împărtășim.

SPUMANTELE, EXPLOZIA DE BUCURIE

Dintre toate tipurile de vin, spumantele au cea mai mare vocație de a-și susține titlul de vin festiv. La debușonarea sticlei, spumantul iese năvalnic și continuă să își etaleze caracterul impetuos și în flută, unde jucăușele bule perlează într-un inefabil spectacol al bucuriei. Aceleași note sprintene se mențin și în gustul sprințar, ușor acidulat. Indiferent că sunt champagne, cremant, cava sau pur și simplu spumante, aceste nobile băuturi și-au construit o carieră de vin festiv. Sparte de prova navelor lansate la apă, sabrate de somelieri în momente unice sau servite pur și simplu la o masă elegant concepută, alături de preparate rare cum sunt caviarul, scoicile Saint Jaques sau foie gras, spumantele sunt cu siguranță vinurile care nu pot fi uitate. Mai ales dacă, în anumite situații, sunt folosite acele spumante cu foiță de aur alimentar care joacă în flută, răscolită de perlajul specific, spre bucuria ochiului.

Fotolia 2338790 Subscription L

VINURILE LINIȘTITE, FELICITĂRI CU RAFINAMENT

Vinurile liniștite, deși nu au exuberanța spumantelor, au în schimb o mult mai complexă capacitate de a purta un mesaj anume. Desigur, când sunt alese corespunzător. Fie că sunt albe, rose sau roșii, fie că au sau nu o etichetă personalizată, ele reprezintă cel mai elegant vehicul de comunicare. De exemplu, la lansarea unui brand care sugerează forța, vom alege un vin puternic, cât mai corpolent și mai complex, cum sunt cupajele de tip bordolez. La un eveniment prin excelență feminin, cum ar fi o prezentare de modă, vom apela la Chardonnay.
Unui eveniment din viața unui tânăr, îi vom asocia un rosé, vioi și plin de prospețime. La celebrarea unui jubileu, vom alege un vin cu o vârstă, pe cât posibil, egală cu cea a subiectului sărbătorii. Dacă dorim să subliniem un caracter diafan, delicat, alegem un Pinot Noir.

VINURI SPECIALE, PENTRU OCAZII SPECIALE

Nu în ultimul rând, în ocaziile festive pot fi folosite vinurile speciale, cum sunt cele licoroase, de tip oxidativ, fortifiate. Un vin vechi de Porto, cele maderizate sau un ice-wine, pot fi savurate, întregind un moment unic, reprezentând încoronarea cu succes a unei suite de activități.
La fel de speciale pot fi și vinurile vechi, deși nu sunt clasificate astfel. Când avem siguranța unui vin păstrat în condiții optime, acesta poate marca prin vârsta lui și vârsta sărbătoritului... fie că vobim de o persoană dragă sau de o instituție ce-și aniversează existența.


Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Detalii Ok