Italia a exportat către România produse alimentare și băuturi în valoare de peste 183 milioane euro, în primul semestru al anului

În primul semestru al anului 2018 Italia a exportat către România produse alimentare și băuturi în valoare de 183,1 milioane de euro, în scădere cu 3,8% față de primele șase luni ale anului 2017, potrivit datelor furnizate de ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, care a organizat pe 20 noiembrie a.c., la București, evenimentul Degusta Italia.

Luând în considerare doar țările din Europa Centrală și Orientală, ca piață de desfacere a produselor italiene, România e depășită doar de Polonia și Republica Cehă.

În aceeași perioadă a acestui an, România a exportat către Italia, aceeași categorie de produse în valoare de 170,9 milioane de euro.  

Principalele produse agroalimentare italiene exportate către România în primul semestru al anului 2018 au fost: legume-fructe (32,5 milioane euro), produse alimentare diverse (23,6 milioane de euro), carne și produse din carne (20,3 milioane de euro), dulciuri (16,8 milioane euro), cafea (15,9 milioane de euro), lactate și brânzeturi (14,1 milioane euro), conserve vegetale (11,3 milioane de euro), pește și conserve de pește (10,2 milioane de euro), băuturi alcoolice (8,6 milioane de euro), paste făinoase (6,8 milioane euro) și vinuri (5,2 milioane de euro).

italianfood

Principalele produse exportate de România către Italia în aceeași perioadă a anului 2018 au fost: produse vegetale, cereale (79,7 milioane de euro), carne și preparate din carne (25,3 milioane de euro), legume-fructe (16,3 milioane de euro), conserve legume-fructe (11,9 milioane de euro), lactate și brânzeturi (6,8 milioane de euro), dulciuri (5,3 milioane de euro), produse alimentare diverse (4 milioane de euro), miere (4 milioane de euro),  alcool și băuturi alcoolice (3,1 milioane de euro), orez (2,7 milioane de euro), ape minerale și băuturi răcoritoare (2,1 milioane de euro).

Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea europeană: 817, din care 294 produse DOP, IGP, STG și 523 de vinuri DOCG, DOC, IGT.  

Statisticile italiene indică faptul că exporturile de produse agroalimentare și vinuri au depășit în anul 2017 cifra de 40 miliarde de Euro (+7,7 % față de 2016), încurajând așteptările de realizare a obiectivului de a atinge valoarea de 50 miliarde de Euro la sfârșitul deceniului.

Anul trecut a fost un an excepțional pentru vinul italian, ale cărui exporturi au crescut cu 7% ajungând la 6 miliarde de euro, record istoric absolut.

Marți 20 noiembrie 2018 s-a desfășurat la Hotelul Marshal Garden din București evenimentul “Degusta Italia” organizat sub patronajul Ambasadei Italiei de către ICE-Agenția Italiană pentru Comerț Exterior - Biroul din București. Peste 80 de societăți, importatori, distribuitori, buyeri din marile lanțuri de vânzare retail, Ho.Re.Ca. și magazine de delicatese, wine-bar au savurat gustul inimitabil al produselor alimentare și al vinului “Made in Italy”.

Evenimentul face parte din programul celei de-a treia ediții a “Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume” care are loc în perioada 19-25 noiembrie 2018.

Sursă foto: news.italianfood.net


Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Detalii Ok