Radisson Blu, garanţie pentru refinanţare

radisson_bucurestiCompania Bucureşti Turism SA, proprietarul hotelului Radisson Blu din Bucureşti, intenţionează să-şi refinanţeze creditele în valoare de la 71,5 milioane euro. Compania a convocat o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor în data de 18 august, pentru a aproba termenii contractului de facilitate de credit cu Raiffeisen Bank International. Banii au ca scop refinanţarea datoriilor existente ale companiei, către parteneri ca Piraeus Bank şi alţi finanţaţori sindicalizaţi, precum şi returnarea unui împrumut acordat de către BEA Hotels Finance.

În cadrul contractului de facilitate de credit cu  RBI, compania ar putea aduce ca garanţii Hotelul Radisson Blu şi CentreVille Apart, dar şi Complexul Hospitality din sectorul 1 al Capitalei. Bucureşti Turism, firma care deţine hotelul Radisson Blu, a intrat în Top 5 grupuri hoteliere din România în 2009, când a înregistrat o creştere a veniturilor de peste 70%, până la 99 milioane de lei.
Contractul de ipotecă care va fi încheiat între Sc Turism Bucureşti SA şi RBI, prin care se va constitui drept de ipotecă asupra tuturor terenurilor, proprietăţilor, bunurilor imobile, include:
1. Hotelul Radisson Blu din Bucureşti, cu 424 camere şi cu o suprafaţă construită de aprox. 48.000 mp.
2. Hotelul Centreville Apart cu 294 apartamente şi spaţii comerciale din cadrul “Complexului Hospitality”, cu o suprafaţă construită totală de 6.500 mp.
Compania Bucureşti Turism este controlată de firma BEA Hotels Eastern Europe, care deţine 76,83% din acţiuni, iar SIF Transilvania (SIF3) deţine 11,29% din titluri.

Hotel-Centre-Ville
Potrivit datelor din 2009, cele mai recente cifre disponibile arată că Societatea Companiilor Hoteliere Grand, proprietarul hotelului Marriott din Capitală, a înregistrat o cifră de afaceri de 109 milioane lei (circa 25,7 milioane euro), în scădere cu 20% şi rămâne în topul celor mai mari grupuri hoteliere locale. Tot în 2009, Sind România, compania hotelieră privată a confederaţiilor sindicale, a înregistrat afaceri de 108,9 milioane lei (25,6 milioane euro), în creştere cu 5%. Ana Hotels, compania omului de afaceri George Copos, a realizat cea mai mare creştere a cifrei de afaceri nete în 2009, de 15%, până la 107 milioane lei (25,2 milioane euro), iar Pro Hotels, compania prin care fraţii Negoiţă controlează hotelurile din portofoliu, a înregistrat o cifra de afaceri neta în scădere cu aproape 10%, până la 96,2 milioane lei (circa 22 milioane euro), în acelaşi an.