Este legală sau nu decizia de expropriere a hotelierilor?

Decizia Ministerului Turismului de a expropria hotelierii care şi-au lăsat unităţile în paragină a agitat spiritele în rândul hotelierilor şi a declanşat nenumărate discuţii în industrie pe această temă. Pe de o parte există voci care spun că această decizie este abuzivă şi ilegală, iar pe de altă parte există voci care spun că este o decizie absolut îndreptăţită, în condiţiile în care tot mai multe hoteluri se află într-o stare avansată de degradare, după ce proprietarii lor le-au lăsat de izbelişte, şi că legislaţia actuală din România permite punerea în aplicare a unei astfel de decizii.
degradatPentru a încerca să clarificăm această problemă, deosebit de importantă atât pentru operatorii hotelieri cât şi pentru turiştii sătui de priveliştea tristă a staţiunilor româneşti cauzată de hotelurile părăsite, părăginite, am contactat reprezentanţi ai Ministerului Turismului dar şi ai Federaţiei Industriei Hoteliere din România, pentru a vedea dacă o astfel de deciziei este corectă, necesară şi mai ales, dacă are un cadru legal de implementare.
Ce hoteluri sunt vizate?
Înainte de a vedea dacă o astfel de decizie se impune, trebuie să vedem care sunt principalele “ţinte” ale acestei decizii? Contactaţi de redacţia noastră, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ne-au spus că sunt vizate cu precădere hotelurile privatizate de statul român după 89 care sunt neexploatate în scop turistic, ajungând într-un stadiu avansat de degradare. Această situaţie, spun reprezentanţii MDRT afectează aspectul general al staţiunilor în care sunt localizate, aducând scăderi ale circulaţiei turistice în zonă.
Există un cadru legal pentru exproprierea hotelierilor în cauză?
Potrivit oficialilor MDRT, baza legală pentru efectuarea acestor exproprieri o constituie Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010.
ruginitÎn textul Legii 255/2010 sunt considerate de utilitate publică şi lucrările de construcţie, reabilitare, modernizare şi dezvoltare a staţiunilor turistice de interes naţional. „Statul român, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, poate fi expropriator pentru lucrările prevăzute mai sus. Potrivit prevederilor legii, pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ, şi a oricăror alte entităţi, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pe care se realizează lucrările de utilitate publică de interes naţional, judeţean şi local. (Art. 3)”, se arată în informarea trimită redacţiei de MDRT.
O situaţie pentru care se pot aplica prevederile Legii 255/2010 este cea de pe litoralul românesc, zonă pentru care există o strategie de dezvoltare şi inclusiv un PUZ pentru zona de sud a litoralului. Pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în strategie, pot fi făcute exproprieri care să fie urmate fie de demolări, fie de repunerea în circuitul turistic a unor obiective.
Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Industriei Hoteliere din România, ne-au declarat că Legea 255/ 2010 se referă la exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizarii unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. “Mă întreb vilaparasitadespre ce cauze de utilitate publică vorbim pentru fiecare hotel care de doreşte expropriat”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Radu Enache, care este şi proprietarul lanţului hotelier Continental Hotels.
“Noi nu credem că o astfel de decizie se poate pune în aplicare. Chestiunea de „paragină” este o chestiune care priveşte autorităţile locale care pot exercita tot felul de presiuni pecuniare şi nu numai, care pot ajunge până la urmă în instanţă pentru o rezolvare legală. Exproprierea este altceva iar naţionalizarea şi mai şi. Mă întreb MDRT de ce nu se sesizează şi de multitudinea de magazine din Bucureşti şi alte orase care sunt poate mai puţin în „paragină” dar oricum „abandonate”, o chestiune asemănătoare care reprezintă fără doar şi poate un lucru inestetic şi neplăcut pentru imaginea turistică”, ne-a declarat preşedintele FIHR, Radu Enache.
Măsura este fără doar şi poate controversată. Problema care rămâne este imaginea dezolantă a hotelurilor părăsite, lăsate de izbelişte dar şi a staţiunilor întregi lăsate în paragină, care continuă să bântuie România Turistică.