Hotelurile din Veneţia obligate să introducă o nouă taxă pentru turişti

Consiliul local din oraşul italian Veneţia a decis introducerea unei noi taxe pentru turiştii care se cazează în hotelurile din oraş, în valoare de 5 euro la un hotel de 5 stele (taxa scăzând cu un euro o dată cu numărul de stele al hotelului), cu scopul de a strânge un fond de 20 milioane lire sterline care să salveze oraşul de la degradarea continuă cauzată de creşterea nivelului mării şi de numărul din ce în ce mai mare de turişti care vizitează zilnic oraşul. Veneţia este una dintre destinaţiile de top din Europa pentru turiştii aflaţi în căutarea unei vacanţe romantice, aproximativ 60.000 de turişti vizitând zilnic oraşul, potrivit The Telegraph.

veniceitaly

Noua taxă va fi percepută începând cu 24 august 2011 şi se aplică pentru primele 5 nopţi petrecute în Veneţia. Rezidenţii sunt exceptaţi de la plata taxei, precum şi copiii până în 10 ani sau turiştii care se cazează în scop medical la centrele de sănătate din cadrul hotelurilor. Copiii între 11 şi 16 ani vor plăti doar 50% din taxă. În extrasezon taxa va fi redusă la jumătate.
Viceprimarul Veneţiei a pledat pentru introducerea acestei taxe, insistând că oraşul, care este inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, se află în risc de degradare, noua taxă fiind o oportunitate de a salva acest oraş extrem de fragil, cu ajutorul turiştilor care vizitează şi care iubesc acest oraş unic în lume. Taxa va spori veniturile din turism, va contribui la întreţinerea siturilor de patrimoniu şi la protejarea mediului înconjurător.