Cele mai mari afaceri din industria rezervărilor hoteliere online

Booking.com, TripAdvisor şi Hotelclub.com îşi dispută supremaţia la nivel mondial, pe piaţa rezevărilor hoteliere online, înregistrând creşteri cu până la 38% ale veniturilor, în primul trimestru al acestui an, potrivit Financiarul.com. Booking.com este liderul rezervărilor online, operând în 99 de state, disponibil în 41 de limbi, cu peste 120.000 de hoteluri partenere.

obCu peste 150.000 de hoteluri partenere în toată lumea şi 92.8 milioane de rezervări de camere în 2010 (o creştere de 52% faţă de 2009), gigantul Priceline Group – care cuprinde site-urile Booking.com, Agoda.com, Priceline.com şi Travel Jigsaw – îşi asumă supremaţia la nivel mondial pe piaţa rezervărilor de camere online.
Pe întreg anul trecut, prin intermediul entităţilor din grupul Priceline s-au efectuat rezervări de călătorie în valoare de 13,6 miliarde de dolari, o creştere de 47% faţă de 2009. Rezultatele financiare pe 2010 ale grupului sunt impresionante: venituri totale de 3 miliarde USD, un avans de 31,9% faţă de 2009.
Grupul anunţă extinderea şi în acest an, după ce în 2010 a achiziţionat TravelJigsaw (prezent şi în România), una dintre cele mai mari companii de închirieri maşini din lume, care deserveşte peste jumătate de milion de clienţi anual. „Afacerile noastre internaţionale de rezervări la hoteluri, prin Booking.com şi Agoda.com, au jucat un rol-cheie în alimentarea creşterii, astfel că vom continua să ne extindem pe noi pieţe din Asia-Pacific şi America de Sud şi ne vom consolida pe pieţele din Europa şi America de Nord”, anunţă CEO Priceline. Pe parcursul lui 2010, compania a lansat prima sa aplicaţie de rezervări la hotel şi închirieri de maşini prin intermediul iPhone.
Tripadvisor, din cadrul Expedia.com, a încasat 486 milioane dolari
Expedia, Inc. este una dintre cele mai mari agenţii virtuale de turism din lume care cuprinde Expedia.com, Hotels.com, Hotwire®, Venere.com™, Egencia®, TripAdvisor® - cea mai mare comunitate de turism din lume, ExpediaLocalExpert®, Classic Vacations® si eLong™ (al doilea site de booking din China).
obookAnul trecut încasările Expedia din rezervările de călătorie au totalizat 25,96 miliarde de dolari, în creştere cu 19% faţă de 2009. Veniturile Expedia, Inc. au însumat 3,34 miliarde de dolari, o crestere de 13% fata de anul fiscal 2009.
Ca procent din valoarea veniturilor totale la nivel global, veniturile hotelurilor au avut cea mai mare pondere, de respectiv 63%, fiind urmate de publicitate si media, cu 13%, iar liniile aeriene au luat 12% din cifra de afaceri.
În ceea ce priveşte veniturile companiei pe segmente, TripAdvisor a avut o contribuţie de 486 milioane de dolari, un plus de 38% faţă de 2010. TripAdvisor este lider indiscutabil în spaţiul media de turism, cu peste 50 de milioane de utilizatori lunari unici în 29 de ţări şi 20 de limbi.
Şi compania Orbitz Worldwide a avut un an de creştere. Orbitz  are în portofoliu brandurile orbitz.com, cheaptikets.com, ebookers.com, hotelclub.com, ratestogo.com, away.com şi cel pentru turismul corporate orbitzforbusiness.com. Compania a încasat anul trecut 11,37 miliarde de dolari din rezervările de călătorie, un plus de 14% faţă de 2009.
Potrivit oficialilor companiei, majorarea valorii încasate din rezervările de călătorii se datorează în principal creşterii preţului biletului de avion, dar şi a tarifului mediu de cazare la hotel.