Proiect hotelier controversat în Germania

Un complex de hoteluri imens început de nazişti pe cea mai mare insulă a Germaniei, Ruegen, în 1936, a fost transformat într-un loc de distracţie pentru turiştii veniţi să se cazeze pe celebra insulă, situaţie care a generat nenumărate controverse în Germania. 
Autorităţile locale împreună cu investitori privaţi de pe insula Ruegen au transformat gigantul complex Prora de pe insulă (actualmente cu o lungime de 4 km), început de nazişti ca parte a programului lui Adolf Hitler – Forţă prin Bucurie, într-un adevărat hostel pentru tinerii veniţi în vacanţă aici.

1Complexul imens a fost construit în anii 1936 - 1939 şi a fost promovat de KdF ca un resort de litoral cu o capacitate de 20.000 oameni. Totuşi proiectul nu a fost niciodată finalizat, fiind stopat datorită războiului. În locul turiştilor, clădirea avea să găzduiască pe atunci oamenii care fugeau de atentatele cu bombă din Hamburg.
Guvernul local s-a alăturat unui grup de investitori pentru a renova complexul aflat în ruine şi pentru a-l transforma într-o staţiune modernă de vacanţă.
Anunţul, care urmează unor ani de dezbateri, a creat o aprigă controversă, criticii acuzând guvernul de neglijare a responsabilităţii sale, prin cedarea proprietăţii către investitori privaţi.
Juergen Rostock, preşedintele fundaţiei New Culture, care promovează etica în privinţa monumentelor istorice, a apreciat proiectul ca scandalos, pentru că vizează organizarea unui loc de distracţie într-o zonă istorică.