Piaţa hotelieră din Capitală. Evoluţie şi previziuni

În luna iulie 2011 Bucureştiul număra peste 70 de hoteluri, însumând aproximativ 9000 de camere, iar numărul de camere va creşte cu încă 4.3% în 2012, potrivit celui mai recent studiu de piaţă realizat de societatea financiară Jones Lang LaSalle România. De la începutul crizei economice activitatea de investiţii în domeniul hotelier a fost una extrem de restrânsă, potrivit aceluiaşi studiu, ultimele tranzacţii raportate fiind tocmai în 2009, când hotelul West City şi hotelul Hello au fost achiziţionate cu 12, respectiv 9 milioane de euro.
Piaţa hotelieră din Capitală, dependentă de turismul de business
Majoritatea hotelurilor sunt clasificate la 4 stele „ceea ce este firesc pentru un oraş cu o cerere ridicată pe segmentul business” se arată în raportul „Bucharest City Report, trimestrul II din 2011”.
marriottÎntre anii 2005-2008, inaugurarea hotelurilor noi a crescut într-un ritm rapid, numărul de camere dublându-se în această perioadă. În ultimii ani însă, multe din proiectele aflate în curs de dezvoltare au înregistrat stagnări din cauza problemelor de finanţare.
În 2011, două noi hoteluri, Europa Royale şi Doubletree by Hilton îşi vor deschide porţile. Hilton va fi situat în piaţa Unirii şi va fi inaugurat pe 17 august 2011, tot aici urmând ca Marriott să deschidă un Courtyard în 2013, potrivit aceleiaşi surse. 
Se aşteaptă ca numărul de camere să crească cu încă 4.3% în 2012, respectiv 2.3% în 2013.
Cererea
După o oarecare creştere în 2007, numărul vizitatorilor a scăzut în 2008, pentru ca în 2009 să se prăbuşească. “Dependenţa oraşului de turismul de afaceri s-a concretizat prin vulnerabilitatea faţă de strategiile de reducere a costurilor adoptate de majoritatea corporaţilor. Cu toate acestea, în 2010 revenirea economiei în anumite ţări a adus o cameraîmbunătăţire în rândul turismului de afaceri, în special pentru oraşele dependente de MICE (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions), printre care şi Bucureştiul”, se arată în studiul publicat la începutul lunii august.  Deşi Bucureştiul este Capitala României, turismul de agrement nu este unul dominant aici.
Sosirile au înregistrat o creştere de 13%, iar înnoptările au urcat cu 8.1%. Până în martie 2011, sosirile şi înnoptările şi-au continuat consolidarea cu 16.5%, respectiv 12.6%.
Oraşul şi-a propus să găzduiească în 2012 pe noul stadion naţional finala Ligii Europene ceea ce ar trebui ca pe termen scurt sau mediu să atragă un număr mai mare de turişti.
Tarife
Efectele crizei economice au afectat piaţa hotelieră din Bucureşti şi au condus la scăderi substanţiale ale performaţelor înregistrate în 2008 şi 2009. „În ciuda îmbunătăţirii gradului de ocupare cu până la 7.6% în 2010, hotelierii au redus tarifele cu până la 10.7% ceea ce a dus la o scădere a RevPAR CU 4.1%”, se mai arată în raport.
În luna mai 2011 gradul de ocupare a continuat să crească cu până la 7.2% însă operatorii au rămas precauţi şi au redus preţurile cu până la 1.3% comparativ cu primele 5 luni ale anului 2010. Cu toate acestea, RevPAR a început să arate semne de redresare şi, raportat la întregul oraş, conform datelor disponibile până în acest moment, pare să înregistreze o creştere de 5.7%.
Previziuni
De la începutul crizei economice activitatea de investiţii în domeniul hotelier a fost una extrem de restrânsă, cu toate că în perioada anterioară piaţa era mult mai axată pe dezvoltarea de noi proiecte, ceea ce reflecta o oarecare imaturitate a acesteia.
future-book-frontVolumele au atins apogeul în 2007, când 3 hoteluri au fost tranzacţionate contra sumei de 62 de milioane de euro. În 2009 hotelul West City şi hotelul Hello au fost achiziţionate cu 12, respectiv 9 milioane de euro, acestea fiind totodată ultimele tranzacţii raportate.
Finala Ligii Europene de fotbal din 2012 ar trebui să conducă la o îmbunătăţire a infrastructurii oraşului şi a imaginii internaţionale a României, aspecte care ar putea contribui semnificativ la atragerea de turişti şi la încurajarea investiţiilor pe piaţa hotelieră, potrivit raportului realizat de Jones Lang LaSalle.
Pe lângă secţiunea referitoare la piaţa hotelieră din Bucureşti, raportul Bucharest City are mai multe capitole referitoare la Economie/Investiţii, piaţa spaţiilor de birouri, piaţa spaţiilor comerciale, piaţa spaţiilor logistice şi piaţa spaţiilor rezidenţiale din Bucureşti.