Cum pot hotelurile de pe litoral să atragă turiştii în extrasezon

Hotelurile de pe litoralul românesc au şansa să se umple de turişti şi în extrasezon, cu ajutorul unui program care debutează pe 1 septembrie,  menit să vină în sprijinul acestora dar şi al turiştilor care vor să petreacă câteva zile la preţuri acceptabile pe litoralul românesc.
hotelcuomŢinând cont de puterea de cumpărare a turiştilor dar şi de evoluţia tarifelor, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, Asociaţia Litoral-Delta Dunării şi ANAT au lansat programul Litoralul pentru toţi, care debuteză la 1 septembrie şi durează până la mijloculul lunii octombrie. Cele 3 asociaţii au decis recent, în urma consultării cu proprietari de hoteluri de pe litoral, să semneze un Protocol de colaborare pentru unificarea programelor deja consacrate: O săptămână la mare şi Litoralul pentru toţi, ceea ce înseamnă utilizarea aceloraşi tarife si comisioane în vederea facilitării promovării şi vânzării acestor programe către turişti.
Până acum s-au înscris în program 40 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral care pun la dispoziţie un număr de aproximativ 6500 de locuri pe serie adică aproape 40.000 de turişti vor putea beneficia de locuri pe litoral la tarife reduse în cele şase serii ale programului.
marealbastraPrin programul Litoralul pentru Toţi, turiştii beneficiază de 6 nopţi de cazare pe litoral la preţuri reduse, după cum urmează: la hotelurile de 1 stea, 6 nopţi de cazare fără mic dejun costă 179 lei, la hotelurile de 2 stele tariful este de 209 lei fără mic dejun, la hotelurile de 3 stele turiştii plătesc 249 lei fără mic dejun, iar la hotelurile de 4 şi 5 stele tarifele sunt 439 lei, respectiv 549 lei, cu mic dejun inclus.

Biletele au fost puse în vânzare în agenţiile de turism începând din 19 august si sunt foarte solicitate datorită tarifului mic şi faptului că se adresează tuturor categoriilor de turişti, potrivit unui comunicat de presă emis de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
Hotelierii care au intrat deja în program spun că acesta este extrem de binevenit deoarece o dată cu sfârşitul lunii august gradul de ocupare la hotelurile de pe litoral scade semnificativ.
Directorul hotelului de 4 stele Royal din Constanţa, Oprea Estera ne-a declarat că acest program îi ajută să aibă un grad de ocupare constant în extrasezon, atunci când turiştii de pe litoral se împuţinează simţitor. Pentru hotel Royal sezonul de vară 2011 a fost unul bun, cu un grad de ocupare mediu de 80% dar şi cu  multe zile în care hotelul s-a umplut până la refuz.
litoraltotiPentru extrasezon, directorul hotelului Royal estimează un grad de ocupare de 50-60%. Deşi hotelul este dedicat segmentului business, şi acesta suferă datorită faptului că pe litoralul românesc lipsesc alternativele de distracţii.
Directorul hotelului Miraje din Eforie Nord, Florina Surghie crede că programul Litoralul pentru toţi este binevenit atât pentru hotelieri, pentru turismul de pe litoral, cât şi pentru turiştii aflaţi în căutarea unor preţuri cât mai mici.
Şi pentru hotelul Miraje, 2011 a fost un an cu rezultate bune, înregistrând un grad mediu de ocupare de 80% iar pentru extrasezon conducerea hotelului se aşteaptă la un grad mediu de ocupare de 50%.
Turistii care achiziţionează programul Litoralul pentru toţi beneficiază anul acesta şi de un voucher de atracţii litoral, oferit de Consiliul Judeţean Constanţa, care asigură turiştilor o intrare gratuită la una dintre următoarele obiective turistice din Constanţa : Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Populară Constanţa, sau Acvariul Constanţa.
Listele cu unităţile de cazare care sunt înscrise în program sunt afişate pe site-urile celor 3 asociaţii de turism şi vor fi actualizate zilnic, înscrierile în program fiind deschise pentru hotelieri. 
Programul Litoralul pentru toţi a fost lansat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării în toamna anului 2007, bucurându-se de un impact pozitiv încă de la lansare - atât printre proprietarii de unităţi de cazare, agenţii de turism, turişti cât şi mass-media.