Hotelurile din România sunt scoase la vânzare la preţuri exagerate

raduenache-cnEste declaraţia preşedintelui Federaţiei Industriei Hoteliere, Radu Enache, care a subliniat faptul că zeci de hoteluri, care au fost construite în ultimii 10-12 ani, sunt scoase acum la vânzare la preţuri foarte mari. Cele mai multe dintre acestea au 3, 4 şi chiar 5 stele. “Sunt multe hoteluri de vânzare, zeci, la nivel naţional. Probabil că proprietarii, atunci când le-au construit, au fost interesaţi de investiţiile în real estate. Sunt destul de multe şi în Bucureşti, dar provincia a început să facă ravagii. În ţară şi tarifele sunt mai mici decât în Bucureşti, iar circulaţia turistică este o problemă. Şi oamenii au constatat că turismul este o investiţie aristocratică în care trebuie să vii tot timpul cu bani sau să generezi suficienţi bani ca să-ţi permită din timp în timp să faci renovări”, a spus Enache.
investitii“Preţurile pe care le cer sunt ireale pentru aceste vremuri. Cei care au investit în aceste hoteluri nu au habar de cum se face, cum se exploatează tehnologic o astfel de afacere. Ei cer bani pe clădirea în sine, nu pe afacere, dar clădirea abundă, de multe ori, în spaţii publice, care nu-ţi aduc niciun ban din punct de vedre hotelier sau au camere pentru care trebuie să foloseşti intensiv cameriste. Nu mai vorbesc de ce se află în spatele cortinei, bucătării, de exemplu, din care unele sunt foarte sofisticate, dar care nu respectă foarte multe reguli. Altele nu sunt sofisticate, însă nu respectă legea”, a adăugat Enache. Preşedintele FIHR crede că preţurile pe care le cer proprietarii respectivelor hoteluri nu îi fac pe potenţialii cumpărători să poată spera că îşi pot recupera vreodată banii investiţi în ele.
Potrivit statisticilor MDRT, în România sunt 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de două stele şi 72 de unităţi clasificate la o stea.
Radu Enache a afirmat şi că România nu are turişti de cinci stele şi, din acest motiv, hotelurile din această categorie au coborât tarifele cu peste 50% faţă de cât ar fi normal, astfel încât să atragă clienţi de trei sau patru stele. “Preţurile la hotelurile de cinci stele în marile capitale ale lumii variază între 150 şi 250 de euro pe noapte. La noi tarifele sunt, în general, sub 100 de euro, şi ajung până pe la 70-80 de euro”. Enache spune că în România nu vin turişti care să îşi permită să plătească tarifele practicate în mod normal de un hotel de cinci stele.
grand-hotel-continental
“România nu are turişti de cinci stele. Atâta vreme cât cu Grand Hotel Continental, care zicem noi că este un hotel de elită, asigurăm un tarif mediu zilnic de 110 euro, vă daţi seama de potenţialul turiştilor de cinci stele. În general, tendinţa este de a câştiga turistul. Camera de hotel este ca megawattul, ori îl consumi, ori îl pierzi”, a spus Enache. Hotelierii trebuie să se “zbată” pentru structurarea pieţei, iar hotelurile de cinci stele nu ar trebui să scadă tarifele sub un anumit nivel, sub care nu îşi mai acoperă costurile. Enache a adăugat că tarifele sunt “canibalizate”, mai ales în Bucureşti, unde toţi hotelierii scad permanent preţurile şi încearcă să câştige o masă de turişti, care este aceeaşi.
“Tarifele au scăzut cu 10-15% în acest an. Toţi hotelierii se plâng că sunt nevoiţi să reducă tarifele pentru a avea acces la turişti. Concurenţa e superneloială. Ca grad de ocupare stăm mai bine ca anul trecut cu vreo 10%, dar din cauza scăderii tarifelor, nu vom încheia 2011 cu o cifră de afaceri în creştere. Pentru anul viitor se întrevede ... o mare nebuloasă. Totul este o mare ghicitoare. Nu ştiu care sunt elementele macroeconomice la care să mă raportez - inflaţie, creştere economică, scădere economică, o valoare a euro... Vreau să am un element de target din partea celor care guvernează. Marea ghicitoare este legată şi de experienţa noastră cu anii de alegeri, în care orice se poate întâmpla, şi bine, şi rău”, a mai spus preşedintele federaţiei hotelierilor.