Taxa hotelieră scade în 2012 la 1%, la nivel naţional

Începând cu 1 ianuarie 2012 taxa hotelieră va scădea la 1%, în toată ţara, ca urmare a noilor reglementări privind Codul Fiscal, care uniformizează valorarea taxei hoteliere la nivel naţional. În Braşov de exemplu, taxa hotelieră scade de la 5% la 1%, ne-au declarat reprezentanţii Direcţiei Fiscale Braşov, iar la Cluj, taxa hotelieră scade de la 4% la 1% din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.
“Datorită modificărilor din Codul Fiscal, se va aplica aceeaşi taxă pentru toate hotelurile, la nivel naţional. Pe noi ne ajută foarte mult, mai ales în condiţiile în care Clujul avea taxa de 4%, una dintre cele mai mari din ţară", au transmis reprezentanţii Asociaţiei Hotelierilor Clujeni.

paturi

Modificarea Codului Fiscal în privinţa taxei hoteliere este privită ca o gură de oxigen  şi de către hotelierii braşoveni. În anul fiscal următor, taxa hotelieră percepută pe raza municipiului Braşov va scădea de la 5% la 1%. Taxa hotelieră reprezintă un procent din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.
"Pentru şederea într-o unitate de cazare, CL instituie o taxă hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încasează de persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea tulipîn evidenţă a persoanelor cazate", se arată în ordonanţa care modifică legea Codului Fiscal, menţionată în referatul de aprobare a proiectului.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 31 august 2011, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, unele măsuri pentru modificarea Codului fiscal, cu impact asupra turismului, printre care şi scăderea taxei hoteliere şi uniformizarea acesteia la nivel naţional.

Prevederi fiscale noi pentru operatorii din turism
Potrivit noului Cod fiscal, cota de impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică care nu funcţionează în decursul unui an calendaristic va fi de minumum 5% din valoarea de inventar a clădirii. O astfel de măsură, care să oblige proprietarii structurilor de cazare să facă investiţii în aceste imobile şi să le introducă în circuitul turistic, a fost cerută de ministrul Elena Udrea încă din anul 2009.
O altă decizie care să ajute la prelungirea sezonului turistic pe litoral este aceea de a reduce cu 50% impozitul pe clădirile şi terenurile situate pe litoralul Mării Negre, deţinute de persoane juridice şi folosite în scop turistic pentru o perioadă de minimum 6 luni în cursul unui an calendaristic.
Totodată, pentru şederea într-o unitate de cazare, consiliul local va institui o taxă hotelieră de 1% din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.