Egipt, o piaţă hotelieră sufocată de proteste în 2011

Anul 2011 a fost unul dintre cei mai grei ani din istorie pentru industria hotelieră din capitala Egiptului. Gradul de ocupare al hotelurilor a scăzut cu peste 50% în prima săptămână din luna noiembrie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (-51,5% conform STR Global), în capitala ţării, ajungând la 39,5%. Noua revoltă care a izbucnit pe 19 noiembrie în piaţa Tahrir alungă speranţele hotelierilor de redresare.

save

Managerul general al hotelului Marriott din Cairo, Rick Zeolla a declarat că luna octombrie a fost cea mai bună pentru hotel de la începutul revoltelor şi deşi “Eram destul de încrezători că vom avea încă 2 luni cât de cât bune, respectiv noiembrie şi decembrie, după data de 19 noiembrie - momentul izbucnirii unei noi revolte în Tahrir - am primit extrem de multe anulări ale rezervărilor”.
Deşi datele STR Global din luna noiembrie nu arată o legătura directă între protestul de la mijlocul lui noiembrie şi gradul de ocupare al hotelierilor din această lună (în ultima săptămână din luna noiembrie gradul mediu tahrirde ocupare al hotelurilor a fost de 40,4%, uşor crescut faţă de prima săptămână din noiembrie 2011 (39,5%), hotelierii din capitala Egiptului spun cu totul altceva. Practic sfârşitul lunii noiembrie a adus o scădere de 43,6% a gradului de ocupare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Eman Yasaky, managerul departamentului de relaţii publice al hotelului Kempinski Nile, situat la 1 km de Tahrir, a declarat că performanţa hotelului a fost afectată imediat de protestele care au izbucnit pe 19 noiembrie şi că acestea vor continua să afecteze activitatea hotelului şi în următoarele luni. “În săptămâna care a urmat protestului din 19 noiembrie am primit anulări pentru aproximativ 400 de nopţi de cazare, iar serviciile noastre de banqueting au fost aproape inexistente”. 
Managerul hotelului Marriott, Zeolla a adăugat că turiştii de pe întreg globul îşi amână rezervările la hotel pentru că nu primesc un portret clar al situaţiei din Cairo din partea mass-mediei. “Viaţa în Cairo nu s-a schimbat foarte mult după 19 noiembrie. Anumite zone precum piaţa Tahrir, şi părţi ale zonei de sud din Cairo ar trebui evitate datorită protestelor, dar restul oraşului funcţionează normal”.  
Bruce Goodwin, preşedintele Goodwin&Associates Hospitality Services a declarat că turismul a fost pur şi simplu distrus de nenumăratele revolte din această ţară şi că anul 2011 va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai răi ani pentru industria ospitalităţii din capitala Egiptului.
Asigurarea securităţii va fi o prioritate de top pentru hotelierii din Cairo şi în următoarele luni. Hotelierii din capitala Egiptului au declarat că adoptă în continuare măsuri de precauţie pentru asigurarea unei securităţi sporite a oaspeţilor şi a personalului. ,,Ca urmare a tulburărilor, am sporit securitatea în hotel şi în jurul hotelului InterContinental Cairo Semiramis şi monitorizăm situaţia în permanenţă”, a declarat Pascal Gauvin de la InterContinental Hotel Group. Siguranţa şi securitatea oaspeţilor şi personalului este o prioritate de top pentru majoritatea hotelurilor din Cairo, în aceste momente.
Manifestanţii cer sfârşitul puterii militare care s-a instalat de la plecarea lui Mubarak. Sloganurile îl vizează în special pe mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA) şi liderul de facto al ţării.

Sursa: hotelnewsnow.com