Ce unităţi de cazare preferă străinii când vin în România?

Cei mai multi turişti străini care au venit în ţara noastră în primele 9 luni ale acestui an au ales să se cazeze la hotel (+12,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), în pensiunile turistice (+9,6%) şi în pensiunile agroturistice (+32,5%), potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Turismului. Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat România în primele nouă luni ale acestui an provin din Germania (+9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), Italia (+21,2%), Franţa (+10,3%) şi Ungaria (+15%). Per ansamblu, România a atras, în primele nouă luni ale anului, cu 12,6% mai multi turişti străini fată de anul trecut. Şi în ceea ce priveşte cheltuielile turiştilor străini în România s-au înregistrat creşteri, aceştia au cheltuit cu 18% mai mulţi bani decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
tour„Ne bucură să observăm că turiştii străini care iubesc cel mai mult România sunt exact cei pe care îi vizează Strategia de creare şi promovare a brandului national de turism. Acest lucru este o dovadă clară că direcţiile trasate de această strategie sunt eficiente şi că ne ajută să ne atingem ţinta: creşterea numărului de turişti care aleg România. Avem creşteri foarte bune pe pieţele din Italia şi la vecinii noştri din Ungaria, dar şi în rândul turiştilor pretenţioşi, cum sunt cei din Marea Britanie, Franţa şi Germania, şi chiar o creştere deloc de neglijat pentru turiştii din Statele Unite. Sunt cele mai clare semne că investiţiile masive în turism şi promovarea strategică a destinaţiilor româneşti realizate în ultimii ani sunt exact lucrurile de care turismul românesc are nevoie astăzi“, a declarat ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.
Delta Dunării revine în topul destinaţiilor turistice cu cea mai mare creştere a numărului de turişti străini, în timp ce staţiunile balneare au înregistrat cele mai mari creşteri în preferinţele turiştilor români, arată datele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism.
dunareAşadar, cele mai mari creşteri ale numărului de turişti străini, în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în Delta Dunării (+45,2%), staţiunile balneare (+16,5%), localităţile mici, sate şi orăşele (+16,1%), Bucureşti şi oraşele mari (+12,4%) şi staţiunile montane (+11,2%), arată datele prelucrate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism.
În ceea ce priveşte turiştii români, aceştia au ales să se cazeze la hotel (+18,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), în pensiunile turistice (+19,2%) şi în pensiunile agroturistice (+27,6%). Per ansamblu, în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2010, numărul de turişti români a avut o creştere de 16,9%. În ceea ce priveşte destinaţiile interne preferate de români, staţiunile balneare au înregistrat cele mai mari creşteri în preferinţele turiştilor români (+23,7%).
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a derulat în ultimii doi ani investiţii semnificative în infrastructura turistică şi în marketingul şi promovarea destinatiilor româneşti atât din fonduri europene, cât şi din fonduri de la bugetul de stat. În perioada 2009 – 2011 au fost alocate pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional de 812 milioane de euro, faţă de 20 de milioane de euro, cât au fost alocate în perioada 2006 – 2008.