Hotelurile din România au scăzut tarifele cu 30% în 2011

Chiar şi în condiţiile majorării taxelor şi impozitelor, dublării costurilor pentru utilităţi, şi a taxelor supradimensionate privind forţa de muncă, hotelierii români au reuşit să scadă tarifele cu 30% faţă de anul 2010, şi să devină jucători competitivi pe piaţa hotelurilor din Europa, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

golden

Pe baza unui studiu efectuat de FPTR, constând în analiza comparativă între România şi ţările vecine, Ungaria, Austria şi Bulgaria, în ceea ce priveşte tarifele în unităţile de cazare din capitalele acestor ţări pe perioada Sărbătorilor de Iarnă, precum şi ofertele restaurantelor pentru Crăciun şi Revelion, reiese că România are tarife comparabile sau chiar mai scăzute decât aceste ţări (Vezi tabel 1).

O primă analiză a constat în compararea  tarifelor pentru o  cameră double standard, în hotelurile de trei, patru şi cinci stele din capitalele ţărilor cu care România se află în concurenţă directă, situate atât în centrul oraşelor, cât şi la periferie. Concluzia la care s-a ajuns este că tarifele în unităţile de cazare din România sunt patcu aproximativ 20% mai mari decat în Bulgaria, cu 5% mai mici decat în Ungaria şi cu 50% mai mici decât în Austria. Mai mult decât atât, potrivit FPTR, datorită unei legislaţii foarte bune şi a unor standarde ridicate în ceea ce priveşte clasificarea hotelurilor, România se poate lăuda cu o bună calitate a construcţiilor şi dotărilor şi cu respectarea numărului de stele pe care fiecare hotel îl deţine.
Evoluţia tarifelor din România în anul 2011 a fost una descendentă, înregistrându-se o scădere a acestora cu 30% faţă de anul anterior, chiar şi în condiţiile majorării taxelor şi impozitelor şi a creşterii costurilor pentru utilităţi cu 50%”, se arată în comunicatul de presă.
“Dintr-o analiză privind taxele aferente salariilor, plătite către stat, putem afirma că România se situează între ţările fruntaşe în ceea ce priveşte costul cu forţa de muncă, acesta fiind considerabil mai mare, cu aproape 30%, faţă de vecina noastră Bulgaria, comparabil cu Ungaria şi mai mare cu 11% decât Austria, asa cum reiese din tabelul anexat”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

fisc

De asemenea, România ocupă primul loc în topul ţărilor în ceea ce priveşte numărul contribuţiilor la stat, zece la număr, urmată de Ungaria şi Bulgaria, unde angajatorul trebuie să plătească un număr de 8 contribuţii (vezi tabel 2).
Turismul, ca şi industrie de ramură, se bazează în primul rând pe forţa de muncă, pe personal calificat şi motivat. “În aceste condiţii, de majorare a costurilor cu întreţinerea şi contribuţii la stat atât de mari pentru angajaţi şi angajatori, hotelierii nu au posibilitatea de a oferi tarife mai mici, menţinând sau chiar îmbunătăţind calitatea serviciilor, se mai arată în comunicatul emis de FPTR.
Ca urmare, patronii din turism se luptă pentru existenţa, şi nici într-un caz pentru obţinerea unui profit care ar putea fi investit în îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi în realizarea unei promovări externe eficiente.
Din păcate, turismul românesc nu beneficiază de aceeaşi promovare externă ca şi ţările cu care s-a realizat comparaţia, iar acesta constituie un motiv în plus pentru a considera eforturile patronilor din turism ca fiind deosebit de mari, potrivit reprezentanţilor FPTR. Este ca şi cum am trăi în două ţări diferite. Pe de o parte, patronii sunt obligaţi să ofere servicii la preţuri competitive, însa în plan secund, se confruntă cu o serie de cheltuieli exagerate.
“Ca o concluzie, considerăm că în baza acestor date, tarifele din România sunt competitive pe plan international raportat la ţările concurente şi, ca urmare, sperăm ca şi taxele pe care patronii le plătesc să devină comparabile cu cele din ţările la care s-a făcut referire”, a declarat preşedintele FPTR, Mohammad Murad.

Tabel 1

tabel1

Tabel 2

tabel2