Au început demolările hotelurilor fără autorizaţie de construire

În cursul acestei dimineţi, 27 decembrie a.c., autorităţile au început acţiunile de demolare la hotelul Histria din Mamaia, după ce proprietarii au extins hotelul fără autorizaţie de construire. “Demolarea extinderilor ilegale ale Hotelului Histria care a avut loc astăzi face parte din campania Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de demolare a lucrărilor executate fără autorizaţie de construire”, se arată într-un comunicat de presă emis de MDRT.

histria1

Potrivit autorităţilor proprietarul Hotelului Histria din staţiunea Mamaia a executat fără autorizaţie de construire următoarele lucrări: etajarea şi mansardarea hotelului, realizarea unei structuri din lemn la nivelul parterului şi al etajelor 1, 2 şi 3 şi a unor scări exterioare pe structură metalică pentru accesul la fiecare nivel, precum şi amplasarea unor foişoare din lemn. În plus, inspectorii ISC au constatat că lucrările de construcţie nu corespund normelor în vigoare privind calitatea construcţiilor şi că, astfel, pun în pericol siguranţa persoanelor aflate în imobil.
histria“Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), din subordinea MDRT, au constatat încălcarea legislaţiei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului l-a somat, încă de anul trecut şi în repetate rânduri, pe proprietarul construcţiei ilegale să o demoleze, aşa cum prevede legea. Ultima somaţie a fost înaintată vineri, 23 decembrie a.c., dar proprietarul nu i-a dat curs  şi a refuzat din nou să aplice prevederile legale în vigoare. Ca urmare, astăzi, 27 decembrie a.c., reprezentanţii Direcţiei Generale Lucrări Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, alături de celelalte instituţii abilitate de lege, au demarat acţiunea de demolare a construcţiilor ilegale din cadrul Hotelului Histria”, se mai arată în comunicatul MDRT.
Potrivit Ministerului acţiunea de astăzi s-a făcut în baza prevederilor legale privind desfiinţarea construcţiilor cu destinaţie turistică din staţiuni, executate fără autorizaţie de construire şi aflate pe terenuri proprietate publică ori privată (Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, Legea nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, cu modificările şi completările ulterioare, OUG nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, aprobată şi modificată de Legea nr. 3/2011).

hotelhistria

Patronul Hotelului Histria, George Bosânceanu, în schimb, susţine că toată acţiunea reprezintă un abuz al autorităţilor. El susţine că imobilul nu mai are destinaţie turistică, ci găzduieşte chiriaşi. „Este un abuz pentru că au venit pe Ordonanţa 41/2010 care stipulează clar că orice clădire cu destinaţie turistică sau până în 200 de metri de la linia de coastă se dărâmă. Nu are temei legal pentru ca eu am anunţat Ministerul Turismului, am şi documente de la acesta, că nu am destinaţie turistică, iar în cadastru se precizează că am 205 metri până la linia de coastă", a afirmat proprietarul hotelului. 
Acesta a explicat că se judecă cu Primaria Constanţa şi cu Inspectoratul în Construcţii pentru intrarea în legalitate şi că nu există o hotărâre definitivă în acest sens. George Bosânceanu mai spune că unitatea are 256 de camere, dintre care 56 sunt la etajele 4 si 5, care urmează să fie demolate. Potrivit lui George Bosânceanu va fi demolată o suprafaţă de aproximativ 40% din hotel. Patronul hotelului a mai afirmat că va face plângeri penale împotriva autorităţilor pentru abuz în serviciu.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, spune că, prin campania de demolări ale construcţiilor ilegale, ministerul continuă demersurile sale de transformare a staţiunilor în destinaţii turistice atractive. „Am declarat război regilor construcţiilor ilegale! De când am venit la minister, am promis că voi face ordine în staţiunile turistice şi că voi lupta cu oricine este nevoie pentru a le transforma în destinaţii atractive pentru turişti. Vedem cu toţii ce haos arhitectural a pus stăpânire pe oraşele şi staţiunile din jurul nostru. Nu ne putem aştepta la valuri de turişti încântaţi când plajele româneşti sunt pline de terase şi de alte construcţii fără gust, inestetice şi uneori de-a dreptul mizerabile. Timp de 20 de ani, în multe staţiuni, fiecare a construit după cum l-a dus capul, sub privirile îngăduitoare sau indiferente ale unor primari corupţi sau nepricepuţi. Nu mai putem continua în acest fel! Am schimbat legea pentru a putea interveni acolo unde primarii nu-şi fac treaba şi permit amenajări fără autorizaţii de construire. Am făcut eforturi de promovare a destinaţiilor turistice din România, iar rezultatele sunt spectaculoase: creşteri cu 17% a turismului în primele trei trimestre ale acestui an. Dacă vrem să menţinem trendul ascendent şi dacă vrem ca turiştii de anul acesta să aleagă din nou România, trebuie să continuăm ceea ce am început şi să facem ordine în staţiunile româneşti!“, a declarat ministrul Elena Udrea.