Horwath HTL: Ofertă excedentară de camere de hotel în Bucureşti

Potrivit unei analize a pieţelor hoteliere europene, dată publicităţii recent de Horwath HTL, piaţa hotelieră bucureşteană se confruntă cu o ofertă excedentară de camere de hotel, lucru care va duce în 2012 la o luptă crâncenă a hotelierilor pentru a-şi menţine afacerile profitabile. Potrivit raportului, deşi gradul de ocupare al hotelurilor bucureştene şi-a revenit notabil în 2011, acesta nu a reuşit să depăşească pragul de 60% (situându-se undeva la 52%), iar ADR-ul (Average Daily Rates) a rămas la nivelul din 2010.

buc

Raportul „Hotel yearbook 2012” precizează şi faptul că turismul românesc este unul în principal de business, cea mai importantă destinaţie în acest  sens fiind Bucureştiul. În ceea ce priveşte investiţiile în piaţa hotelieră din România, acestea sunt în scădere potrivit raportului, înregistrându-se puţine investiţii în oraşele secundare din România, menţionând aici doar Clujul şi Poiana Braşov.
Revenind la piaţa hotelieră bucureşteană, întrebarea "Mai este loc de hoteluri în capitala României?" rămâne una pertinentă. Lucian Marinescu, Senior Associate la compania Trend Hospitality, inter2a declarat în cadrul conferinţei “Hospitality Trends” că mai este nevoie de hoteluri pe piaţa bucureşteană, însă nu de orice hoteluri. Potrivit acestuia, Bucureştiul duce lipsă de hoteluri de tip buget.
În capitală există o structură total neechilibrată a hotelurilor: aproape jumătate din hoteluri (42%) sunt de 4 stele, 19% sunt hoteluri de 5 stele şi doar 9% hoteluri de 2 stele.
În 2012, 300 de noi camere de hotel se vor adăuga pe piaţa hotelieră bucureşteană. 4 hoteluri şi-au anunţat inaugurarea în 2012: Europa Royale, Premier Palace, Marshal şi Carol. Reamintim că numărul total al hotelurilor din România a ajuns în 2011 la 1245, Bucureştiul concentrând 10,6% din totalul hotelurilor existente în România.