Top 10 cele mai performante pieţe hoteliere din Europa

Cel mai important furnizor de informaţii din industria hotelieră, STR Global a publicat clasamentul celor mai performante pieţe hoteliere din Europa în 2011, din punctul de vedere al evoluţiei indicatorului de performanţă hotelieră RevPAR (venituri pe cameră disponibilă). Capitala Lituaniei, Vilnius conduce detaşat clasamentul, înregistrând cea mai mare creştere a indicatorului RevPAR în 2011 (+34%). Vilnius este urmat în clasament de capitala Estoniei, Tallin care a înregistrat o creştere a RevPAR-ului de 30% şi de oraşul italian Veneţia (cu o creştere de 27,8% faţă de 2010).

top

Potrivit STR Global, piaţa hotelieră europeană a înregistrat per total rezultate pozitive în termeni de RevPAR, în 2011. În ciuda condiţiilor economice dificile, din 157 de oraşe şi destinaţii europene monitorizate de STR Global doar 15 au înregistrat o scădere a indicatorului RevPAR. “Pieţele hoteliere din Europa au înregistrat o creştere limitată a ofertei în 2011 şi, în acelaşi timp, o creştere a cererii”, a declarat Elizabeth Randall, managing director la STR Global.
Creşterea spectaculoasă a indicatorului RevPAR de pe unele pieţe hoteliere din top a fost determinată în principal de creşterea gradului de ocupare, cu excepţia oraşelor Vilnius şi Istanbul. În Istanbul (care a fost o suprinză plăcută pentru industria hotelieră, în 2011), tariful mediu zilnic a crescut cu 30,8%, însă a fost singura destinaţie din top care a înregistrat o scădere a gradului de ocupare (-4,2%), dar şi oferta de cazare a crescut semnificativ anul trecut aici. În Vilnius gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 15,6% iar ADR-ul a crescut cu 15%.

vilnius

În oraşul Reykjavik din Islanda, creşterea indicatorului RevPAR a fost determinată de o creştere a gradului de ocupare de peste 20%. Nu toate pieţele hoteliere au dus-o însă aşa bine în 2011. Cele mai slabe rezultate în termeni de RevPAR, în 2011, s-au înregistrat în oraşele Preston şi Hull, -11,6%, respectiv -10,6% faţă de 2010, datorită creşterii ofertei de cazare din regiune dar şi a scăderii tarifelor.
Bazate pe condiţiile actuale de pe piaţă, ultimele noastre previziuni pentru 2012 au fost revizuite în jos pentru 39 de pieţe din Europa. Totuşi, anticipăm o creştere a cererii în Berlin (+5%), Londra (+4%) şi Viena (3,9%) şi pentru alte 27 de pieţe hoteliere europene, ceea ce înseamnă totuşi veşti bune pentru industria hotelieră”, a declarat Elisabeth Randall, managing director STR Global.
Clasamentul celor mai neperformante pieţe hoteliere din Europa (din punctul de vedere al evoluţiei indicatorului RevPAR în 2011) arată aşa:

topdown