Provocările sezonului estival 2012 pentru managerii de hoteluri

Numărul înnoptărilor înregistrat în hotelurile şi celelalte stabilimente asemănătoare din România (moteluri, apart-hoteluri, hanuri ş.a) a crescut în sezonul estival 2011 cu 17,5%, comparativ cu sezonul estival 2010, potrivit Biroului de Statistică al UE, Eurostat. România a înregistrat în perioana iunie - septembrie 2011, alături de Bulgaria (+21%) şi Lituania (+17%), cea mai mare creştere a numărului de înnoptări din UE. Sezonul estival 2012 vine aşadar cu o provocare grea pentru hotelierii români, aceea de a menţine şi, de ce nu, de a depăşi creşterea înregistrată în 2011.

summergrafic

La nivelul Uniunii Europene, numărul înnoptărilor înregistrat în hotelurile şi celelalte stabilimente asemănătoare, în sezonul estival trecut, a crescut cu 4,8% (+35 milioane de înnoptări faţă de sezonul estival 2010), potrivit Eurostat. 71% din nopţile petrecute în hotelurile şi unităţile de cazare din UE în sezonul estival 2011 au fost înregistrate în 5 ţări: Spania (18,8% din numărul total de înnoptări), Italia (17,8%), Germania (13,1%), Franţa (11,4%) şi Marea Britanie (9,7%).  
Cele mai populare destinaţii pentru turiştii non-rezidenţi din statele membre UE au fost în sezonul estival 2011 Spania, Italia şi Grecia, care împreună au totalizat mai mult de jumătate din toate nopţile petrecute de non-rezidenţi în hotelurile din UE.
Numărul nopţilor petrecute de turiştii non-rezidenţi (cei care călătoresc în alte ţări decât în ţara lor de rezidenţă) în unităţile de cazare din UE a crescut cu 8,3% în vara lui 2011 faţă de vara 2010. summer3Această tendinţă a fost observată în toate statele UE, cu excepţia Maltei (-1,4%), şi Suediei (-1,3%). În Malta şi Cipru de exemplu ponderea turiştilor non-rezidenţi a fost de peste 90% (96,9%, respectiv 91,2%), în timp ce în România aceasta a fost extrem de scăzută (doar 14,7% din numărul total de înnoptări fiind efectuate de turişti străini). Hotelierii români mai au de lucrat aşadar la atragerea turiştilor străini, şi reprezentanţii industriei turistice la poziţionarea României ca o destinaţie turistică atractivă în rândul turiştilor străini.
În ceea ce priveşte numărul nopţilor petrecute de turiştii rezidenţi (turiştii care călătoresc în ţara lor de rezidenţă) în hotelurile şi unităţile de cazare din UE, Eurostat spune că turismul domestic a crescut în sezonul estival 2011 în ţările membre UE (+1,8%). Acest lucru s-a adeverit în majoritatea statelor membre, exceptând unele ţări precum Malta (-15,1%), Cipru (-14,6%), Grecia (-9,3%), Italia şi Ungaria.
Rata de ocupare a paturilor existente în unităţile de cazare din România pe întreg sezonul estival 2011 a fost de 32,9%, vârful fiind atins în luna august, când rata de ocupare a ajuns la 41%. În Bulgaria de exemplu, indicele de utilizare a paturilor a fost de 54% în luna august 2011. Bulgaria de altfel a înregistrat rezultate mult mai bune decât România în sezonul estival 2011. Ponderea turiştilor non-rezidenţi care au înnoptat în hotelurile din Bulgaria a fost de aproape 80%, faţă de 15% cât a fost în România. Bulgaria a înregistrat în sezonul estival 2011 cea mai mare creştere din Uniunea Europeană a numărului de înnoptări (+21%). Proprietarii de unităţi de cazare din România trebuie să facă faţă aşadar unei concurenţe puternice venită din partea ţării vecine, o provocare deloc uşoară dacă luăm în considerare calitatea serviciilor şi tarifele atractive practicate de hotelierii bulgari.