Hotelurile şi pensiunile au primit cu 10% mai mulţi români de Paşte

Numărul românilor care şi-au petrecut Paştele în hotelurile sau pensiunile din România a crescut cu circa 10% faţă de anul trecut, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Aproape 65.000 de români şi-au petrecut sărbătorile într-o structură de primire turistică din ţară şi au cheltuit pe servicii turistice peste 6.100.000 euro. Potrivit datelor FPTR, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, 94 euro.

cazare

Pensiunile rurale au fost şi în acest an preferatele românilor, atrâgând circa 40.000 de turişti. Cele mai solicitate destinaţii rămân zonele cu tradiţie: Bran-Moeciu, Bucovina, Neamţ, Vrancea, Sibiu şi, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare.
Pe locul doi în preferinţele românilor se află staţiunile montane, cele mai solicitate fiind unităţile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a înregistrat o creştere a cererii şi pentru celelalte staţiuni montane, unde s-a înregistrat un grad de ocupare de 65%.
În schimb, litoralul nu a fost o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Cu toate că peste 5.000 de locuri au fost încălzite în hoteluri, cererea a fost mică şi au fost rezervate doar 500 de locuri.

mamaia

Mult mai căutate au fost staţiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turişti au ales să-şi petreacă Paştele. Alte 200 de locuri au fost rezervate în hotelurile din Delta Dunării.
În ceea ce priveşte destinaţiile externe, numărul redus de zile libere şi situaţia financiară dificilă în care se află mulţi români au făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui peste graniţe să fie scăzut. Unele destinaţii precum Creta, Dubai sau Spania au dus la o creştere estimată a numărului de turişti pentru destinaţii externe de 6%.
Cele mai căutate destinaţii externe rămân Bulgaria şi Grecia. Din datele FPTR rezultă că aproximativ 4.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocând, în medie, câte 135 de euro pentru serviciile turistice. Dacă pentru ţara vecină se constată o creştere a interesului, cererea pentru Grecia a scăzut. Aproximativ 850 de români şi-au rezervat vacanţa în această ţară.

greece

“Cu toate că tarifele serviciilor turistice în 2012 sunt neschimbate faţă de anul trecut, preţurile sunt totuşi prea mari pentru puterea de cumpărare a celor mai mulţi români, mult mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii. Numărul turiştilor în staţiuni ar putea fi mult mai mare dacă statul ar promova destinaţiile de petrecere a sărbătorilor pascale”, se arată în comunicatul emis de FPTR.