ETC: Gradul de ocupare a hotelurilor a scăzut în 16 ţări din Europa

16 ţări din Europa, printre care şi România, au înregistrat scăderi ale gradului de ocupare a hotelurilor în primele 5 luni ale acestui an, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeană de Travel, care analizează 26 de ţări europene. Cea mai mare scădere a gradului de ocupare s-a înregistrat Grecia (-5,2%), iar cea mai spectaculoasă creştere a gradului de ocupare în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat Islanda (+18,7%), în timp ce în România gradul de ocupare al hotelurilor a scăzut cu 2,3% în primele 5 luni.

etc2La nivel european, indicatorul de performanţă hotelieră RevPAR a crescut cu 3,6% în primele 5 luni ale anului datorită unei creşteri de 3,3% a tarifului mediu zilnic (ADR), asta în ciuda unei creşteri modeste a gradului de ocupare, de doar 0,3% în primele 5 luni.

Pe regiuni, performanţa hotelurilor din Europa de Est a rămas puternică şi în prima parte a acestui an, iar RevPAR-ul a crescut aici cu 8,3% în primele 5 luni. În Europa de Nord cererea pentru hoteluri a crescut cu circa 2% în prima parte a anului.

Comparaţiile cu primele 5 luni ale anului trecut indică faptul că multe ţări performează bine. Mai multe destinaţii din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Republica Cehă, Ungaria, Estonia şi Polonia au înregistrat creşteri de 10% şi chiar peste acest procent, a indicatorului RevPAR. În afară de aceste ţări, Islanda şi Irlanda sunt singurele destinaţii care au mai înregistrat o creştere robustă în primele 5 luni ale anului, RevPAR-ul crescând aici cu 22%, respectiv 8%. Cu excepţia Islandei toate aceste ţări au înregistrat o creştere mare a indicatorului ADR, căci hotelierii au încercat să urce preţurile la vârfurile anterioare.

Acest tablou pozitiv este însă mult temperat de datele care arată că RevPAR-ul a scăzut în 8 din 26 de ţări analizate, în primele 5 luni ale anului. Fragilitatea poate fi observată şi în ceea ce priveşte gradul de ocupare al hotelurilor, 16 din cele 26 de ţări analizate înregistrând un declin al gradului de ocupare în prima jumătate a acestui an. Ţările care au înregistrat scăderi ale gradului de ocupare sunt: Grecia (-5,2%), Elveţia (-3,9%), Ţările de Jos (-3,3%), Italia (-3,3%), Lituania (-2,4%), Spania (-2,3%), România (-2,3%), Belgia (-1,6%), Franţa (-1,5%), Norvegia (-1,3%), Danemarca (-1,1%), Finalnda (-1%), Portugalia (-0,9%), Turcia (-0,3%) şi Austria (-0,3%).

etc3

Cea mai puternică creştere a gradului de ocupare s-a înregistrat în Islanda (+18,7%), Rusia (7,3%) şi Polonia (6,6%). Deşi creştere a fost pronunţată în aceste ţări Marea Britanie rămâne lider la capitolul cel mai mare grad de ocupare al hotelurilor (peste 65%).