Încasările hotelierilor de pe litoral au crescut cu 15-20% în acest sezon

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) estimează pentru acest sezon, pe litoral, aproximativ 3.6 milioane înnoptări în structurile clasificate. Cheltuiala medie facută de un turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, numai pentru cazare şi masă, adică în total 720 milioane lei (160 mil. euro) cheltuiţi de români pe litoral în structuri clasificate.

“Pe lângă aceştia, estimăm că turiştii cazaţi la negru au cheltuit cel putin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

În consecinţă, suma cheltuită de turiştii români pe litoral, cazaţi în structurile clasificate şi la negru, poate fi estimată la aproximativ 270 milioane de euro.

incasari3

La finalul sezonului estival 2012 se desprind două concluzii importante, potrivit FPTR: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare; în plus, după trei ani de criză, românii au ajuns la un echilibru psihic şi financiar în care intră şi o vacanţă, dar în niciun caz una în străinătate. Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devină pentru majoritatea acestora principala lor destinaţie de vacanţă. La aceasta a contribuit şi faptul că tarifele în turism sunt îngheţate de la debutul crizei.

Un alt aspect care caracterizează sezonul estival 2012 se referă la durata sejurului pe litoralul românesc. Astfel, foarte mulţi turişti au renunţat la vacanţa de şase până la 12 zile. În schimb, au mers la mare în special în weekend. Noua porţiune de autostradă, inaugurată în luna iulie, a încurajat acest tip de vacanţă.

incasari5

Prin urmare, numărul de turişti pe litoral a crescut cu 15-20% faţă de anul trecut, de la 735.881 la aproximativ 850.000. În staţiunile româneşti au ajuns şi turişti străini, aproximativ 38.000 în creştere cu 30% faţă de 2011. Atacul terorist din Burgas, Bulgaria, nu a influenţat opţiunile turiştilor care au ales litoralul românesc.

Cu 15 până la 20 de procente au crescut şi încasările hotelierilor şi patronilor de pe litoral, însă profiturile sunt totuşi mici din cauza majorării costurilor şi impozitelor.

“Pe de altă parte, evaziunea fiscală este în floare pe litoral. Turiştii se cazează la negru, în unităţi de cazare nedeclarate, care nu plătesc taxe şi impozite, făcând astfel concurenţă neloială unităţilor clasificate”, a mai spus Dragoş Răducan. FPTR estimează că sunt aproximativ 70.000 de locuri de cazare în unităţi nedeclarate, un număr apropiat de cel al locurilor clasificate, care se ridică la aproximativ 90.000, după cum arată datele MDRT.

“Taxele şi impozitele mari generează evaziune”, a afirmat Dragoş Răducan.

O altă caracteristică a acestui sezon este că a crescut ponderea rezervărilor pe internet în defavoarea pachetelor achiziţionate prin intermediul agenţiilor de turism.