FPTR: Tarifele la cazare pe litoral vor creşte cu 7% anul viitor

Tarifele la cazare pe litoral vor creşte anul viitor cu 7%, pe fondul scumpirii utilităţilor şi al devalorizării leului, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care susţin că tarifele ar putea stagna dacă Guvernul ar scădea TVA la mâncare de la 24% la 9%.

Tarifele la cazare pe litoral vor creste în 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menţine circulaţia turistică, iar toate majorările de preţuri ale utilităţilor şi alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea preţului combustibilului pentru încălzirea apei, creşterile salariale, au fost suportate de hotelieri”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

cazarelitoralAcesta spune că majorările de preţ preconizate pentru anul viitor la gaze, energie electrică şi alimente nu mai pot fi suportate de către hotelieri.

“Din studiile FPTR reiese că majoritatea turiştilor care sosesc pe litoral în structuri clasificate solicită pachete de servicii care includ şi masa. Pentru a putea menţine tarifele neschimbate la aceste pachete, FPTR solicită Guvernului să introducă de urgenţă TVA redus de la 24% la 9% şi la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, aşa cum se practică în toate ţările europene. Această măsură va duce la creşterea vânzărilor de pachete de servicii, creşterea duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările şi, implicit, taxele şi impozitele colectate", a mai spus Răducan.

În prezent, serviciile de cazare cu mic dejun beneficiază de TVA redus la 9%. Pentru masa de prânz şi cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.

restaurant

O noutate pentru anul viitor este generalizarea sistemului early booking şi tot mai mulţi hotelieri vor practica un sistem propriu de reduceri. Astfel, pentru cei care cumpără până în decembrie, reducerile vor fi de 50% din tariful întreg. Vor beneficia de reduceri, dar mai mici, de până la 30%, şi turiştii care îşi vor cumpăra vacanţe la mare înainte de 31 martie 2013. În schimb, persoanele care se vor decide în ultimul moment să cumpere bilete la mare, ar putea scoate din buzunar chiar şi cu 20% mai mult decât au plătit în acest an.

Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluţia este recunoaşterea incoming-ului ca export de servicii.

“Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agenţiilor care aduc străini în ţara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susţină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiştilor prin sistemul SIET”, a încheiat oficialul federaţiei.