Investiţiile în hoteluri au scăzut cu 16% în primele 8 luni, în Europa

Investiţiile în hoteluri au scăzut în primele 8 luni ale acestui an cu 16% în Europa, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la o valoare de circa 3,5 miliarde euro, a anunţat compania HVS. Investitorii vor fi descurajaţi şi în perioada următoare să mai investească în proiecte hoteliere, atât de incertitudinea economică cât şi de de nivelul ridicat al datoriilor care le îngreunează obţinerea de noi finanţări.

investitii

“Activitatea tranzacţională a fost deosebit de dificilă în ultimele luni pe multe pieţe europene, inclusiv Paris şi Londra, care au înregistrat la rândul lor o încetinire comparativ cu 2011”, a subliniat Directorul HVS London, Tim Smith. 

La nivel european, 46 de hoteluri (circa 9500 de camere) au fost vândute în primele 8 luni ale acestui an (fiecare cu peste 7,5 milioane de euro), cu 28% mai puţin ca în 2011, când s-au înregistrat 59 de tranzacţii hoteliere. Volumul total al investiţiilor, în active unice, a fost de 2,1 miliarde de euro în primele 8 luni ale acestui an la nivel european, în scădere cu 10%. Preţul mediu de vânzare pe cameră de hotel a fost de 215.000 euro, faţă de 251.000 euro cât a fost în 2011.

La nivel de portofolii, s-au înregistrat 9 tranzacţii în primele 8 luni ale acestui an, care au atins un volum de 1,5 miliarde de euro, în scădere cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Până când banii nu devin mai uşor de accesat pentru investitori şi până când nu se îmbunătăţeşte procesul de tranzacţionare în sine, care este destul de greoi, este dificil să estimăm când se va îmbunătăţi piaţa investiţională în domeniul hotelier. Sperăm totuşi ca în 2013 tranzacţiile hoteliere se vor intensifica”, a mai declarat Tim Smith.

tranzactii

Marea Britanie se situează pe primul loc din Europa la capitolul investiţii în hoteluri, urmată de Germania şi de Franţa. La fel ca anul trecut, majoritatea investiţiilor din industria hotelieră europeană au fost concentrate în Marea Britanie, unde volumul investiţiilor a depăşit valoarea de 1 miliard de euro (46% din volumul total al investiţiilor în active unice de la nivel european). Doar în capitala ţării, Londra, 12 hoteluri au fost vândute, inclusiv hotelul de 4 stele Cavendish London, pentru suma impresionantă de aproape 200 milioane euro.

Activitatea investiţională a rămas puternică şi în Germania, care a totalizat 15% din volumul total al tranzacţiilor de la nivel european. Franţa a fost de asemenea foarte activă la capitolul investiţii în hoteluri, totalizând 11% din volumul total al investiţiilor în active unice, de la nivel european. Tranzacţii hoteliere semnificative au avut loc aici, precum vânzarea hotelului de 617 camere Pullman Paris Rive Gauche, pentru suma de 77 milioane euro (124.800 euro per cameră).