Analiză: Majoritatea hotelurilor de 2 stele din România vor dispărea

Cele mai multe dintre hotelurile de două stele din ţară vor dispărea în următorii ani, pe fondul cererii tot mai scăzute, şi fie vor fi renovate şi clasificate la trei sau patru stele, fie vor fi demolate sau transformate în apartamente ori clădiri de birouri, spun operatorii din turism, citaţi de Mediafax.

Cu 71.000 de locuri la nivel naţional, hotelurile de două stele ocupă poziţia secundă, după cele de trei stele, care cumulează 74.000 de locuri. Cu toate acestea, operatorii din turism spun că în următorii ani mare parte din ele vor dispărea şi vor rămâne doar cele noi sau modernizate şi care vor oferi servicii de calitate.

“Oamenii încep să renunţe la hotelurile de două stele şi să le caute pe cele de trei stele, care chiar dacă sunt puţin mai scumpe, arată mai bine. Lumea a început să aibă rezerve atunci când este vorba de hotelurile de două stele, care în general sunt nemodernizate, şi se fereşte de ele, mai ales în oraşe”, spune Lucia Morariu, proprietarul agenţiei de turism Eximtur.

hoteluridouastele

Curaţenia precară, personalul nepoliticos, serviciile proaste şi managementul defectuos sunt printre cele mai mari probleme ale hotelurilor de două stele. Proprietarii îşi doresc ca hotelul lor să arate mai bine, să fie cotat mai bine, deci să aibă mai multe stele. Cei care nu au resurse financiare au rămas în urmă şi, ori vor vinde, ori vor închide în următorii ani, dacă nu se adaptează la creşterea pretenţiilor de confort ale clienţilor”, a declarat şi George Mărginean, proprietarul Karpaten Turism. Fie vor fi renovate şi vor trece la trei sau patru stele, fie vor fi demolate şi în locul lor va fi construit altceva, fie se vor transforma în apartamente sau birouri, a adăugat acesta.

Potrivit MDRT, în România sunt 1.555 de hoteluri, dintre care 29 de cinci stele, 243 de patru stele, 761 de trei stele, 450 de două stele şi 72 de o stea. Din cele 192.416 locuri la nivel naţional, 6.115 sunt în unităţile de cinci stele, 34.072 în cele de patru stele, 74.063 la trei stele, 71.241 la două stele şi 6.925 la o stea.

Articolul complet îl citiţi pe Mediafax.