INS raportează o scădere a numărului de înnoptări turistice, în primele 5 luni

innoptariturismInstitutul Național de Statistică a publicat astăzi rezultatele înregistrate în turismul românesc, în primele 5 luni ale acestui an. Potrivit INS, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 5 luni ale anului au înregistrat o scădere de 0,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, însumând 5.056 milioane.

Din numărul total de înnoptări înregistrate în primele 5 luni ale acestui an, 77,5% aparțin turiștilor români și 22,5% turiștilor străini.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (82,3% din total turişti străini), iar din aceştia 83,2% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2013 au înregistrat în schimb o creștere de 5,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând 2,550 milioane.

Sosirile turiștilor români au reprezentat 77,4% din numărul total de sosiri, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,6% din numărul total de sosiri.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (82,1% din total turişti străini), iar din aceştia 84,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

graficturism

Sosirile în hoteluri deţin în primele 5 luni ale anului o pondere de 75% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut sosirile în hoteluri au crescut cu 2,5%.

Potrivit INS, durata medie a şederii în primele 5 luni a fost de 2 zile, atât la turiştii români, cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în primele 5 luni ale anului a fost de 18,3% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de aceeași perioadă a anului trecut. La hoteluri s-au înregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare de 22,5%.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2013 de 2,635 milioane, în scădere cu 0,9% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,3%).Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 63,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,1%), Bulgaria (24,0%), Germania (9,3%), Italia (7,4%), Polonia (4,7%) şi Austria (4,5%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2013 de 4,294 milioane, în creştere cu 2,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,3% din numărul total de plecări.