70-80% din veniturile hotelierilor din București provin din MICE

industriamicebucurestiCirca 70-80% din veniturile hotelierilor din București provin din MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events), a declarat Radu Cimponeriu, expert MICE, în cadrul conferinței “Industria de evenimente, o oportunitate pentru România”, organizată de Asociația Profesioniștilor din Industria de Evenimente din România (APIER), care și-a propus să sublinieze importanța dezvoltării acestui sector în țara noastră.

“Industria turismului este un beneficiar al industriei evenimentelor. MICE reprezentă cel mai profitabil segment al industriei turistice. Circa 70-80% din veniturile hotelierilor din București provine din MICE. Nu vedem, din păcate, șiruri de turiști leisure veniți în București, nu vedem autocarele care realizează tururi ale Bucureștiului pline sau coadă în stațiile de așteptare. Asta e realitatea”, a declarat Radu Cimponeriu, care a subliniat că Bucureștiul mai are însă mult de lucrat în ceea ce privește dezvoltarea industriei MICE. 

Un participant la un eveniment aduce de trei-patru ori mai mulți bani decât un turist. Piața organizării de evenimente este o piață cu potențial și acest lucru s-a dovedit valabil chiar și pe timp de criză, când multe hoteluri au obținut venituri mai mari din evenimente decât din cazare”, a declarat Traian Bădulescu, vicepreședinte APIER, care a adăugat că România ar putea câștiga foarte mulți bani prin dezvoltarea industriei MICE.

Germania a atras de exemplu venituri de 65 miliarde de euro de pe urma evenimentelor organizate pe teritoriul său în 2011, iar Marea Britanie venituri de 40 de miliarde de lire sterline, au subliniat reprezentanții APIER.

“Bucureștiul funcționează cu mult sub potențialul său în ceea ce privește organizarea de evenimente. Vilnius are mai multe evenimente decât Bucureștiul, și e mai slab dezvoltat din punct de vedere  economic. Capitala României se află pe locul 51 din 178 de țări din punctul de vedere al organizării de evenimente”, a declarat Jamil Benabdallah, membru APIER, director Detente Europa de Est. 

Directorul hotelului Cișmigiu, Georgeta Grecu a declarat că turismul românesc beneficiază foarte mult de pe urma industriei MICE și că există mult loc pe piața românească pentru dezvoltarea acestei industrii, subliniind că este nevoie în acest sens de înființarea unui Convention Bureaux în București, așa cum există în toate capitalele europene.

Existența unor Convention Bureaux reprezintă motorul dezvoltării MICE într-o comunitate. Toate țările au asemenea strucuturi. Nu avem așa ceva în niciun oraș. Pentru a dezvolta această industrie trebuie încurajate parteneriatele public-private pentru constituirea formelor asociative de tip Convention Bureaux, și sprijinirea acestora în prima fază a activității”, a declarat  și Radu Cimponeriu.

Reprezentanții APIER au anunțat astăzi că vor organiza în perioada 8-10 noiembrie, la Willbrook Platinum Business & Convention Center, un târg dedicat industriei de evenimente - MicePRO, unde vor participa 100 de hosted buyers din regiuni cheie precum Asia, Europa de Est, China, India sau țările arabe, și 30-40 de expozanți. Acest târg va reprezenta o platformă de întâlnire între buyeri și furnizorii de servicii din România. “În 2-3 ani vrem să ajungem la 250-300 de hosted buyers și 70-80 de expozanți”, a declarat președintele APIER, Valentin Constantin.


Cele mai citite articole

Prev Next