Taxă hotelieră introdusă în Dubai începând cu 31 martie 2014

taxahoteluridubaiGuvernul din Dubai și-a anunțat intenția de a introduce o taxă hotelieră începând cu 31 martie 2014, în încercarea de a ajuta la strângerea de fonduri pentru promovarea internațională a acestei destinații turistice și pentru activitățile de marketing turistic, notează site-ul dailymail.co.uk. 

Așa-numita “Tourism Dirham” va fi percepută pentru șederile în hoteluri, apartamente, pensiuni și case de vacanță. Taxa va intra în vigoare la 31 martie iar cuantumul acesteia va varia între 7 Dh și 20 Dh pe cameră pe noapte, în funcție de categoria hotelului și clasificarea acestuia.

Guvernul din Dubai susține că taxa va “întări poziția Dubaiului și îl va alinia la standardele internaționale ale industriei, aceste taxe fiind percepute în multe destinații turistice de top din întreaga lume”.

“Introducerea acestei taxe va sprijini creșterea continuă a doi piloni economici: comerțul și turismul - creând în cele din urmă locuri de muncă și oportunități de business”, a declarat Helal Saeed Almarri, Director General - Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing. Acesta a subliniat că veniturile din această taxă vor sprijini activitățile de marketing și promovare a acestei destinații turistice, “asigurând astfel competitivitatea noastră la nivel mondial”.

Dubai este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din lume. Numărul vizitatorilor s-a dublat de la 5 milioane la 10 milioane în ultimii 8 ani. Guvernul din Dubai speră să dubleze această cifră din nou până în 2020, la 20 de milioane de vizitatori.

Potrivit unei informări postate ieri pe site-ul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, ECTAA și-a manifestat îngrijorarea cu privire la introducerea acestei taxe, cât și față de perioada scurtă până la implementare. Aceasta nu permite operatorilor să informeze din timp turiștii și nici să modifice prețurile la pachetele deja vândute, întrucât acest lucru contravine legislației în vigoare (Package Travel Directive). În acest sens, ECTAA a transmis o scrisoare către autoritățile din Dubai, solicitând amânarea introducerii taxei până la emiterea noilor broșuri ale operatorilor de turism, astfel încât aceștia să poată modifica în condițiile legii prețurile pachetelor, fără a fi nevoiți să suporte din buzunarul lor impactul noii taxe.