Hotelurile și pensiunile turistice au cazat 840.000 de turiști străini în S1

turististrainiromania2014Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice în primul semestru al acestui an a fost de 840.000, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceştia a însumat 2203,1 milioane lei, a anunțat luni Institutul Național de Statistică.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (62,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 69,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (37,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 30,6% din total. Călătoriile în scop particular includ călatoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activităţi.

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri și în total cheltuieli pentru călătorii în scop particular:

grafic2

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 34,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (33,6%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2014, 41% și-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 33,5% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,2% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 7,2%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,2%.

Rezultatele pe primele 2 trimestre ale anului

În trimestrul I 2014 numărul total de nerezidenţi cazaţi în hotelurile şi pensiunile turistice din țară a fost de 309.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 876,2 milioane lei.

În trimestrul II 2014 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 531.000, iar totalul cheltuielior efectuate de aceştia a însumat 1326,9 milioane lei.

Astfel, în primul semestru al acestui an numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 840.000, iar totalul cheltuielior efectuate de aceştia a însumat 2203,1 milioane lei.