Reacție dură a hotelierilor greci la posibila creștere a TVA

Profesioniștii din turismul elen au avut o reacție promptă și extrem de critică la adresa posibilei creșteri a TVA-ului în cazul hotelurilor, de la 6,5% la 13%. Președintele Asociației Întreprinderilor de Turism Elene (SETE) Andreas Andreadis a caracterizat o astfel de măsură ca fiind “suicidară”, în timp ce președintele Hellenic Chamber of Hotels (HCH), Giorgos Tsakiris, într-o scrisoare adresată Primului-Ministru Antonis Samaras, i-a cerut acestuia să intervină personal pentru a preveni creșterea cotei de TVA în turism.

cresteretvacazaregrecia

Andreadis a reacționat la rapoartele recente privind propunerea guvernului de a dubla cota de TVA în turism în vederea reducerii decalajului din necogierile cu troica, alcatuită din reprezentanți ai Comisiei Europene, Băncii Central Europene și Fondului Monetar Internațional.

Într-un moment în care turismul își revine, guvernul propune dublarea cotei TVA”, a declarat Andreadis, subliniind că tocmai creșterea excepțională înregistrată în turism a ajutat economia Greciei să revină pe creștere. Potrivit estimărilor SETE, numărul total al turiștilor care au ales Grecia ca destinație de vacanță în 2014 se așteaptă să atingă 23 de milioane, în timp ce aeroporturile din Grecia au primit 14 milioane de turiști din străinătate, în creștere cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Giorgos Tsakiris a declarat că pretinsa majorare a cotei TVA la serviciile hoteliere va fi o lovitură pentru viabilitatea industriei, din moment ce contractele pentru sezonul următor au fost deja semnate, în timp ce efectele sale asupra turismului vor fi devastatoare pentru anii următori. Acesta a declarat că autoritățile, în loc să adopte măsuri strategice pentru consolidarea instituțională a turismului, cu scopul de a asigura dezvoltarea sa sustenabilă, adoptă măsuri greșite care condamnă turismul elen să se reîntoarcă la vechile zile sumbre.

cazarehotelurigrecia

“În ciuda zvonurilor persistente referitoare la o creștere semnificativă a cotei de TVA în turism, noi încă mai credem că dumneavoastră, personal, realizați pe deplin falsa și periculoasa cale pe care o astfel de măsură plasează economia elenă și că veți acționa hotărât pentru a preveni acest lucru, chiar și în ultimul moment”, a declarat președintele Hellenic Chamber of Hotels, Giorgos Tsakiris, în scrisoarea adresată Primului Ministru.

Sursă: www.greekreporter.com