Peste 4,5 milioane de înnoptări în primele 4 luni, în creștere cu aproape 15%

innoptariromaniaÎn primele 4 luni ale acestui an, atât sosirile cât și înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au înregistrat creșteri comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 13,4% respectiv cu 14,7%, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie ‐ 30 aprilie a.c. au însumat 2,247 milioane, în creştere cu 13,4% față de cele din perioada similară a anului precedent.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 77%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 23%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut‐o cei din Europa (75,9% din total turişti străini), iar din aceştia 83,5% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie ‐30 aprilie a.c. au însumat 4,517 milioane, în creştere cu 14,7% față de cele din perioada similară a anului precedent.

Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 77,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 22,7%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut‐o cei din Europa (74,5% din total turişti străini), iar din aceştia 81,4% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în primele 4 luni ale anului a fost de 2 zile atât la turiştii români cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 20,7% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,2 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 4 luni ale acestui an s‐au înregistrat la hoteluri (25,8%), hosteluri (15,1%), vile turistice (14,9%).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazați in structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au provenit din Italia (57,4mii), Germania (55,6mii), Israel (44,6mii), Franța (34,7mii), Regatul Unit (31,5 mii).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie a.c. de 2,312 milioane, în creştere cu 11,5% față de perioada perioada similar a anului trecut.

Majoritatea vizitatorilor străini provine din țări situate în Europa (93,7%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 59,7% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s‐au înregistrat din Ungaria (32,0%), Bulgaria (28,9%), Germania (8,0%), Italia (6,8%), Polonia (5,0%) şi Austria (3,3%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 4 luni ale acestui an de 3,887 milioane, în creştere cu 10,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,6% din numărul total de plecări.

Sursă foto: www.paddle8.com