Mai puțin de 450.000 de turiști străini în unitățile de cazare, în primul trimestru

turistibusinessMai puțin de 450.000 de turiști străini s-au cazat în structurile de cazare turistică colective din țară (*) în primul trimestru al acestui an, iar 65% dintre aceștia au venit în țara noastră pentru afaceri, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2017 a fost de 446.000, iar cheltuielile acestora s‐au ridicat în total la 1030,7 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul I 2017 l‐a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (65,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  66,1% din total”, se arată într-un comunicat al INS.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l‐a reprezentat călătoriile în scop particular (34,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu‐se călătoriile pentru vacanţe (60,4%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

graficins

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (89,8%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 19,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,5% şi‐au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar  34,2% si‐au organizat singuri sejurul.  

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (81,1% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,4%, urmate de autocare şi autobuze cu 5,6%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,9%.

(*)Hoteluri care au avut peste 650 de turişti străini în trimestrul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turişti străini în trimestrul anterior.