Studiu: Hotelurile de 2 și 3 stele de pe litoral, preferatele turiștilor și în acest sezon

hoteluri2stelelitoralCele mai căutate hoteluri de pe litoral în acest sezon estival au fost, ca și în anii trecuți, structurile de 2 și 3 stele, iar stațiunile cu cea mai mare cerere au fost Mamaia, Eforie Nord și Venus, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 100.000 de turiști, de către portalul LitoralulRomanesc.ro, agenția prin intermediul căreia ajung cei mai mulți turiști români în vacanță la Marea Neagră.

Românii care au cumpărat vacanțe în stațiunile autohtone de la Marea Neagră prin intermediul agențiilor de turism s-au cazat, în medie, 5,4 nopți, iar cei care au rezervat direct la hotel, cum sunt majoritatea turiștilor așa numiți “de weekend”, au avut o medie a sejurului mai mică chiar și cu 25-30%.

În acest an, media sejurului a crescut foarte puțin, aproape nesemnificativ, de la 5,3 la 5,4 nopți. În schimb, prețul mediu al sejurului pentru întreg litoralul a urcat cu aproximativ 14%, de la 1.442 de lei pe cameră anul trecut la 1.621 de lei în această vară.

Această creștere a fost susținută, pe de o parte, de mărirea tarifelor hotelurilor cu aproximativ 10% în acest an, dar și de faptul că din ce în ce mai mulți turiști caută hoteluri all inclusive, pentru care pachetul e mai scump”, a declarat Ionuț Nedea, directorul general LitoralulRomanesc.ro.

Prețul mediu pentru un pachet all inclusive a fost 2.197 lei/cameră/sejur pentru Eforie Nord și 2.667 lei pentru stațiunea Mamaia. Numărul de locuri în regim all inclusive a crescut puternic de la an la an, ajungând la aproximativ 9.000 în acest sezon pe întregul litoral. 

Media sejurului în Mamaia a ajuns în acest an la 1.811 lei, față de 1.474 lei în restul litoralului, așadar sejurul în Mamaia a fost mai scump cu aproape 22% decât în celelalte stațiuni. Sejururile cu valoarea medie cea mai ridicată au fost în Mamaia Nord, unde prețul mediu pe cameră s-a ridicat la aproximativ 4.000 de lei.

La polul opus, cele mai ieftine hoteluri au putut fi găsite în Eforie Sud, unde tariful mediu la cel mai ieftin hotel a fost de 99 de lei/cameră/noapte, dar și la Neptun, unde media la cel mai ieftin hotel a fost de 105 lei/cameră/noapte. Din totalul turiștilor care au cumpărat sejururi la mare prin agenție, doar 3% au făcut-o cu tichete de vacanță.

Hotelierii de pe litoral nu vor mări tarifele anul viitor

După ce, în acest sezon estival, majoritatea hotelierilor de pe litoral au mărit tarifele, în medie, cu 10%, comparativ cu vara anului anterior, anul viitor nu se va mai scumpi cazarea, potrivit studiului. Sejurul mediu pe litoralul românesc pentru această vară, care a presupus șase zile de cazare cu mic dejun, a costat 1.621 lei (aproximativ 350 de euro) pe cameră.

Până în acest moment sunt semnale că majoritatea hotelierilor vor menține tarifele la nivelul celor de anul trecut. Este posibil ca doar hotelurile care nu au majorat tarifele în ultimii doi ani să o facă acum, dar și în aceste cazuri nu se vor opera majorări mai mari de 5-7%”, a mai spus Ionuț Nedea.

Fără să existe statistici centralizate la nivel de litoral privind gradele de ocupare, conform datelor colectate de la hotelieri, numărul de turiști a scăzut în această vară cu 7-10% față de anul trecut. “Ne referim doar la unitățile turistice clasificate. Este posibil ca o parte dintre turiști să fi migrat către structuri turistice neclasificate, apartamente și vile”, a adăugat directorul LitoralulRomanesc.ro.