Hotelul Concordia va fi reabilitat

"Hotelul Concordia", clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat, a anunțat Primăria Municipiului București. Imobilul va avea funcțiunea de hotel, dar va cuprinde și săli de conferințe și evenimente.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţiile de specialitate, a luat toate măsurile, conform competentelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei (fostul hotel "Concordia"), aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid”, se arată în comunicatul Primăriei.

hotelconcordiarenovare

Astfel, de la preluarea mandatului actualei administraţii, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut  legătura cu proprietarul acestui imobil şi au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenţă procedurile premergătoare demarării lucrărilor.

"Concret,  în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente", afirmă reprezentanții PMB.

“Primăria Municipiului Bucureşti sprijină şi va sprijini în continuare toţi proprietarii de imobile monument istoric astfel încât, cât mai multe clădiri de patrimoniu din Capitală să fie renovate şi repuse în valoare”, se mai arată în comunicatul PMB.

Hotelul Concordia este o clădire din Bucureşti, situată pe strada Smârdan nr 39 şi  a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Romane şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al ţării Româneşti după ce fusese ales domn al Moldovei. A fost construit în anul 1852 şi avea 90 de camere.

În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuţă, a luat foc şi a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.

Arhitectul Şerban Sturdza a publicat, marţi, pe pagina de Facebook, un manifest cu titlul "Ruşine!”, adăugând fotografii cu ruina din centrul Bucureştilor.

Sursa foto: pagina de Facebook Șerban Sturdza.