Cum să alegem inteligent dotările pentru o cameră de hotel

Cum să alegem inteligent dotările pentru o cameră de hotel
person Horeca
access_time_filled

O bugetare realistă și defalcarea corectă a costurilor pe elemente de articole necesare unei camere de hotel este o adevărată provocare pentru majoritatea firmelor aflate la început de drum în acest sector. De cele mai multe ori, odată ajunși la partea de echipare a camerelor, investitorul și-a depăsit mai mult sau mai puțin bugetul alocat investiției totale și se regăsește în situația în care să fie nevoit să facă compromisuri în privința calității, cantității și a utilizării unor produse din game profesionale.

Cum știm ce să alegem din multitudinea de oferte existente (exact cât să alocăm pe fiecare articol în parte) și ce elemente trebuie luate în considerare în decizia finală de achiziție, vom încerca să detaliem în cele ce urmează.

PREMISĂ: Un prim aspect foarte important de ținut cont, fie că vorbim de saltele, mochetă, perne, pilote sau prosoape, este gradul intensiv, și nu întotdeauna foarte grijuliu, de utilizare a articolelor dintr-un hotel. De aceea, este foarte important ca produsele alese să fie cele din gamă profesională și nu din cea de retail.

camerahotelplatinia

în prima categorie, cea a articolelor de finisaj ale pereților și a pardoselilor, discutăm despre mochetă și tapet. Prețul pentru o mochetă de trafic intens și o greutate de 950 gr/mp, ignifugată și antistatică, pleacă de la 12 euro/mp și poate ajunge până la 22 euro pentru o greutate de 1400 gr/mp. De ținut cont și de costurile auxiliare cu montajul, adezivul și plinta, între 4 euro – 5 euro/mp. în cazul tapetului, prețurile pot varia între 10 euro/mp și 14 euro/mp, în funcție de greutatea lui.

A doua categorie abordată, cu o pondere semnificativă în total buget cameră, este mobilierul. Mobilierul unei camere de hotel este compus din: dulap cu două uși, noptiere, biroul, oglinda, scaun birou, fotoliu, măsuță cafea, suport bagaje (care poate să fie încorporat în mobilă sau articol separat). Costurile alocate acestei categorii pot varia foarte mult în funcție de dimensiune, de materialele utilizate PAL, MDF, furnir, lemn masiv, precum și de modelele alese și textilele încorporate. Costul mediu care ar trebui bugetat pentru această categorie este de circa 1800 euro pentru un hotel de categorie medie, putând ajunge până la 5000-6000 euro, în cazul hotelurilor de lux, cu piese “statement” de mobilier.

A treia categorie și una dintre cele mai importante este patul, ce include elemente precum salteaua, somiera și tăblia de pat. De câte ori vi s-a întâmplat să înnoptați într-un hotel și să dormiți mult mai bine ca acasă? Tocmai aceste elemente fac diferența și vă recomand ca atenția dumneavoastră să se îndrepte spre articole din gamele profesionale și nu de retail. în acest sens, recomandăm saltele cu arcuri împachetate individual pentru un confort sporit, fără memory foam, cu înălțimi cuprinse între 20 cm (gama medie), până la 30 cm (gama top), însoțite de toppere pentru un confort sporit. Prețurile pentru o saltea de 90/200 poate varia de la 90 euro până la 350 euro/bucată, în funcție de înălțimea ei, crescând proporțional în funcție de dimensiune. în cazul somierelor, opțiunile pot fi cu arcuri sau fără, iar prețurile pot varia de la 79 euro până la 120 euro, pentru cele de 90/200.

hotelplatinia3

în categoria echipamente de cameră sunt cuprinse articole precum: seifuri, minibaruri, suport bagaje, telefon, coș gunoi, set călcat, TV, set fierbător cu cești, uscător de păr, iar diversitatea produselor în piață este una foarte mare. în funcție de caracteristicile produselor alese, bugetul pe cameră poate fi suplimentat cu valori cuprinse între 350 euro și 600 de euro.

Perdelele și draperiile într-o cameră de hotel sunt elementele textile cu rol nu doar decorativ, cât și cu funcțiuni practice și de sporire a gradului de confort al oaspeților ce vă calcă pragul. în acest sens, gama produselor de retail este de evitat. O cerință obligatorie a oricărui hotel care își dorește confortul oaspeților săi este alegerea unei draperii de tip blackout (obturarea completă a fasciculilor luminoși) sau cel puțin dimout (obturare parțială). în funcție de lățimea materialului, caracteristicile sale (blackout sau dimout), ignifugate sau nu, materialele specifice utilizate într-o cameră de hotel pot avea prețuri ce variază între 5 euro – 11 euro/ml în cazul perdelelor și 12 euro – 25 euro/ml în cazul draperiilor. Consumul ideal ține cont de lungimea geamului și cuprinde un raport de încrețire de 1:1.5 în cazul draperiilor și de 1:2.2 în cazul perdelelor.

Ultima categorie este inventarul moale și cuprinde articole precum: perne, pilote, lenjerii de pat, prosoape, halate, protecții impermeabile. Pentru o desfășurare optimă a activităților operaționale zilnice, regula spune că un minim de 2.5 schimburi/capacitate trebuie ținut în stoc, urmând ca, ulterior, să se suplimenteze după caz. Bugetul mediu pentru o cameră twin ar fi de 800 ron/schimb iar pentru o cameră matrimonială 900 ron/schimb. Recomandarea noastră este ca înaintea achiziției acestor elemente, tocmai datorită diferitelor vicii ascunse ce pot apărea, să se testeze întotdeauna calitatea materialelor și rezistența la spălare și călcare, pe o perioadă cât mai îndelungată, în funcție de timpul de care dispuneți înaintea efectuării achiziției.

Advertorial scris de BRîNDUȘA BUNEA, Director Comercial Guest Boutique (www.guestboutique.ro), pentru ediția 87 a revistei Horeca România.

Foto: Hotel Platinia, Cluj-Napoca.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302