Dezbateri aprinse despre sistemul electronic de evidenţă a turiştilor

Monitorizarea numărului de turişti cazaţi în structurile de primire turistică din România, prin introducerea Sistemului electronic de evidenţă a turiştilor (proiect iniţiat de Ministerul Turismului) stârneşte dezbateri aprinse între reprezentanţii hotelierilor, pe de o parte, şi reprezentanţii Ministerului, pe de altă parte. Reamintim că SIET a fost iniţat de MDRT datorită diferenţelor între numărul de turişti raportati de către diferite institutii si cele raportate in sistem de catre structurile de primire turistică.

check3

Ce presupune de fapt acest sistem? Unităţile de cazare clasificate de pe tot teritoriul României vor trebui să se înscrie în sistem -  o dată operaţional -, şi îl vor accesa zilnic, pentru a înregistra datele cu privire la evidenţa ocupării în propria unitate. Potrivit reprezentanţilor MDRT, sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turişti înregistraţi în respectiva unitate şi reprezintă unul dintre instrumentele Ministerului de combatere a evaziunii fiscale în turism, dar va constitui şi o importantă sursă de indicatori statistici în domeniu.
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută, să nu introducă Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), - cel puţin nu în forma actuală- pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei. Dezbaterile pe această temă sunt în plină desfăşurare, iar în urma informaţiilor apărute în presă pe acest subiect, reprezentanţii Ministerului Turismului au emis ieri un comunicat de presă prin care face precizări referitoare la acest subiect.
check2Hotelierii cred că aplicarea sistemului încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură. "Transmiterea acestor date altor entităţi, fie ele definite prin HG, trebuie să presupună o explicaţie a motivului pentru care se transmit şi o garanţie asupra confidenţialităţii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigură, iar noi nu ni-l asumăm. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri şi ne va îngreuna activitatea" se arată în scrisoarea trimisă MDRT şi semnată de către Radu Enache, preşedintele FIHR.
Potrivit hotelierilor, numărul persoanelor care se vor caza în unităţile turistice va scădea după ce acestea vor afla că datele lor personale vor fi transmise şi altor instituţii în afară de Poliţie şi Parchet.
Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Minister, “MDRT nu are acces sub nicio formă la datele personale (de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate etc.) ale turiştilor cazaţi în structurile de primire turistică şi înregistraţi în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET). MDRT are acces doar la datele statistice (de tipul numărul de turişti cazaţi într-o structură de primire turistică, câţi sunt străini, din ce ţări provin, câţi sunt bărbaţi şi câţi sunt femei etc.) ale turiştilor cazaţi în structurile de primire turistică şi înregistraţi în SIET”.
infoÎn ceea ce priveşte evidenţa turiştilor, SIET va conţine exact aceleaşi date pe care le conţine în prezent „Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor“, pe care fiecare turist o completează în momentul în care se cazează (potrivit Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice). Singura diferenţă este că, prin SIET, aceste date vor fi disponibile în format electronic.
“Datele personale completate de turişti în „Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor“ vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt şi în prezent, numai angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”, precizează reprezentanţii MDRT.
Referitor la scrisoarea adresată săptămâna trecută de Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), MDRT precizează că proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice se află în dezbatere publică şi că, în urma discuţiei cu reprezentanţii FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neînţelegeri şi au fost reformulate pentru a fi şi mai clare.