Cererea pentru pensiuni agroturistice a crescut cu peste 30%

Cererea turiştilor străini pentru pensiuni agroturistice a crescut cu peste 35% în 2011, aceste tipuri de pensiuni înregistrând un salt semnificativ şi în preferinţele turiştilor români (+29,4%), potrivit unui raport al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism. Cei mai mulţi turişti străini care au venit în ţara noastră anul trecut au ales să se cazeze la hotel (+13,1% faţă de 2010), în pensiunile turistice (+8,5%) şi surprinzător, în pensiunile agroturistice (+35,8 %).

agro

În ceea ce priveşte turiştii români, aceştia au ales să se cazeze la hotel (+18,2% faţă de 2010), în pensiunile turistice (+19,1%) şi în pensiunile agroturistice (+29,4%). Per ansamblu, în 2011 numărul de turişti români a avut o creştere de 16,9%.
Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat România anul trecut provin din Germania, Italia şi Franţa, creşteri ale numărului de turişti, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate şi la celelalte pieţe prioritare (aşa cum au fost ele stabilite în Strategia de Creare şi Promovare a Brandului Naţional de Turism), arată raportul realizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism.
Astfel, pentru principalele pieţe prioritare ale României, cei mai mulţi turişti străini au provenit din bedGermania (+12,1% faţă de 2010), Italia (+18,5%), Franţa (+10,23%), Ungaria (+13,9%), Statele Unite ale Americii (+1,8%) şi Marea Britanie (+12,8%). Per ansamblu, România a atras în 2011 cu 12,8 % mai mulţi turişti străini faţă de anul trecut. Şi în ceea ce priveşte cheltuielile turiştilor străini în România s-au înregistrat creşteri, aceştia cheltuind cu 18,4% mai mulţi bani decât în 2010.

Destinaţiile româneşti preferate de turişti, în 2011
Delta Dunării conduce topul destinaţiilor turistice cu cea mai mare creştere a numărului de turişti străini, în timp ce Bucureştiul a înregistrat cea mai mari creştere în preferinţele turiştilor români, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT).

Cele mai însemnate evoluţii ale numărului de turişti străini, în anul 2011, au fost înregistrate în Delta Dunării (+62%), staţiunile balneare (+20,3%), oraşele reşedinţă mari (+18%), staţiunile montane (+12,4%) şi Bucureştiul (+8,1%), arată datele INCDT. Per ansamblu, România a atras anul trecut cu 12,8% mai mulţi turişti străini faţă de anul anterior.

deltabagaj

Creşteri au avut loc şi în ceea ce priveşte preferinţele turiştilor români. Cele mai importante evoluţii au fost înregistrate la nivelul Bucureştiului (+24,3%), al staţiunilor balneare (+21,2%), al oraşelor mari (+19,4%) şi staţiunilor montane (+18,5%). Per ansamblu, numărul de turişti români a avut o creştere anul trecut faţă de anul anterior de 16,9%.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) este o unitate aflată în coordonarea MDRT, care realizează analize folosind datele Institutului Naţional de Statistică (INS), ale Băncii Naţionale a României şi ale mai multor organisme internaţionale de cercetare a turismului.