Lupta pentru reducerea deşeurilor alimentare în horeca continuă

69 de companii din industria ospitalităţii din Marea Britanie: hoteluri, restaurante, baruri, firme de catering, precum şi persoane fizice, au semnat ieri, 27 iunie, un acord voluntar prin care îşi propun să reducă deşeurile alimentare cu 5%, precum şi emisiile de CO2 cu peste 230.000 de tone. Printre companiile care s-au alăturat luptei pentru reducerea deşeurilor alimentare se află nume mari precum McDonald’s, Unilever, Domino’s, Green King, iar lista este în continuare deschisă.

waste2

“The hospitality and food service agreement” a fost lansat la iniţiativa Departamentului pentru Alimente şi Afaceri Rurale (Defra) şi a Programului de Acţiune pentru Deşeuri şi Resurse (Wrap). “Acest acord arată că reprezentanţii industriei ospitalităţii sunt gata să îşi ia un angajament pentru a stopa această risipă uriaşă de alimente”, a declarat Lord Taylor, reprezentantul Defra. “Făcând acest pas pentru a reduce cantitatea de mâncare irosită, aceste companii şi organizaţii vor opri echivalentul a 100 milioane mese irosite şi vor economisi astfel bani. Este o win-win situaţie”, a mai adăugat aceasta.
“Combaterea problemei deşeurilor uriaşe de alimente aduce beneficii financiare şi de mediu majore. Sunt încântat că atât de multe organizaţii au semnat deja acest acord şi continuăm să facem un apel către companiile din industria ospitalităţii pentru a semna acest acord”, a declarat directorul executiv Wrap, Liz Goodwin.
Pe lângă reducerea deşeurilor alimentare şi a emisiilor de CO2, acordul îşi propune să crească cantitatea de mâncare şi de ambalaje care este reciclată la 70%, ceea ce presupune încă o reducere de 336.000 tone a emisiilor de CO2.
Potrivit specialiştilor, dacă 25% din companiile din industria ospitalităţii din UK ar semna acest acord, s-ar economisi 76 milioane lire sterline până la sfârşitul anului 2015, şi s-ar reduce emisiile de CO2 cu 570.000 de tone.

waste5

În fiecare an, industria alimentară generează în întreaga lume trei milioane de tone de deşeuri, după cum rezultă dintr-un studiu întocmit anul trecut de Asociaţia Restaurantelor Sustenabile (Sustainable Restaurant Association). Din cele 3 milioane de tone, 1 milion de tone de deşeuri alimentare provine de la mâncarea pe care consumatorii o lasă în farfurii la restaurante. Tocmai de aceea Unilever Food Solutions a derulat anul trecut în România o campanie prin care încuraja consumatorii să ia mâncarea rămasă în farfurie la pachet, şi foarte important, i-a provocat pe angajaţii din restaurante să încurajeze acest tip de comportament.
Dumneavoastră v-aţi întrebat câtă mâncare se aruncă zilnic în restaurantul dumneavoastră? Ce soluţii aţi găsit pentru a reduce deşeurile alimentare?

Sursa: www.bighospitality.co.uk


Cele mai citite articole

Prev Next