Hotelurile şi restaurantele româneşti, printre cele mai mici tarife din UE

Cele mai scumpe servicii hoteliere şi de restaurant din Europa sunt în Norvegia, iar cele mai ieftine în Macedonia, potrivit Biroului de Statistică al UE. Tarifele practicate de hotelurile şi restaurantele din România sunt printre cele mai mici din Europa, ţara noastră situându-se în coada unui clasament care analizează tarifele din hoteluri şi restaurante din 37 de ţări europene.

eurostat2

Astfel, primele 5 cele mai scumpe ţări din Europa, din punctul de vedere al tarifelor practicate în hoteluri şi restaurante sunt: Norvegia, Elveţia, Danemarca, Suedia şi Finlanda. Cele mai mici tarife în hoteluri şi restaurante se întâlnesc în Macedonia, Albania, Bulgaria, Serbia, Bosnia - Herţegovina, Muntenegru şi România.

Biroul de statistică al UE a făcut o comparaţie şi în ceea ce priveşte preţurile la diferite bunuri de consum şi servicii din UE. Cea mai scumpă ţară din Europa pentru toate categoriile de produse analizate (mâncare şi băuturi non-alcoolice, băuturi alcoolice şi ţigări, haine şi încălţăminte), cu excepţia hainelor, este Norvegia. La nivelul ţărilor UE, Danemarca este cea mai scumpă ţară la capitolul mâncare şi băuturi non-alcoolice, în timp ce Irlanda are cele mai mari preţuri la băuturile alcoolice şi la tutun.

bar

Macedonia are cele mai mici preţuri din toate cele 37 de ţări analizate, la capitolul mâncare, băuturi şi tutun, în timp ce Turcia are cele mai mici preţuri la haine şi articole de încălţăminte. Dintre ţările membre UE, Bulgaria are cele mai mici preţuri la aceste categorii de produse, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a tutunului, pentru care cele mai mici preţuri se regăsesc în Ungaria.

Potrivit Eurostat, cele mai mari diferenţe de preţuri au fost înregistrate la categoria băuturilor alcoolice şi a tutunului. Acest lucru se datorează în principal taxării diferite la aceste produse, în cele 37 de ţări.

În ceea ce priveşte serviciile de transport, Norvegia practică cele mai mari preţuri din toate cele 37 de ţări analizate, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, Suedia şi Finlanda au raportat cele mai mari preţuri. Cele mai mici preţuri la serviciile de transport se înregistrează în Bulgaria şi România (la nivelul UE) şi în Albania (la nivelul tuturor celor 37 de state analizate).