Performanţă slabă pentru industria ospitalităţii din Grecia şi în T2

Industria ospitalităţii din Grecia a continuat declinul şi în al doilea trimestru al acestui an potrivit raportului “Greek Hospitality Industry Performance 2012” iar hotelierii din Grecia sunt pesimişti şi în ceea ce priveşte trimestrul III şi estimează o scădere semnificativă a gradului de ocupare şi a tarifelor la nivelul întregului an, comparativ cu anul trecut.
Potrivit raportului, numărul sosirilor turistice internaţionale pe principalele aeroporturi din Grecia a scăzut în primele 6 luni ale acestui an cu 4,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai accentuată scădere înregistrându-se în capitala ţării, Atena, -15,1%. În Thessaloniki însă numărul sosirilor turistice a crescut cu 7% în primele 6 luni ale acestui an.

naxos

Ca urmare, venitul mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) în sectorul hotelier din Atena a scăzut semnificativ în al doilea trimestru, cu 29,4%, în timp ce în Thessaloniki RevPAR-ul a crescut cu 16,6%. În ceea ce priveşte resorturile hoteliere din Grecia acestea nu au înregistrat rezultate pozitive nici în al doilea trimestru al anului, venitul mediu pe cameră disponibilă scăzând în acest caz cu 4,1%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut.
Incertitudinile majore care planau în perioada electorală prelungită şi negocierile cu ţările creditoare, al căror rezultat încă nu se cunoaşte, sunt principalele motive pentru înrăutăţirea perspectivelor economice ale ţării. Potrivit IOBE (Foundation for Economic and Industrial Research) economia se va contracta cu încă 6,9% în acest an, ducând deficitul bugetar la 9% din PIB, în timp ce şomajul este aşteptat să crească în Grecia la 23,6%.

topgrecia

Datele de la Banca Greciei relevă următoarele: cheltuielile de călătorie ale non-rezidenţilor în Grecia au scăzut cu 12,5% în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar sosirile turiştilor non-rezidenţi în Grecia au scăzut semnificativ în această perioadă. Veniturile din turismul elen în perioada ianuarie-mai 2012 au fost cu 211 milioane euro mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, în perioada ianuarie - mai 2012 Grecia a primit cu 366.600 mai puţin turişti, numărul acestora ajungând la sfârşitul lunii mai la 2.784.000 milioane.

Cu toate acestea, aproape cu 10% mai mulţi britanici au călătorit în Grecia în primele 5 luni ale acestui an, însă au cheltuit mai puţin ca în alţi ani. Numărul germanilor care au călătorit în Grecia a scăzut însă cu aproape 10% la fel şi numărul ruşilor care au călătorit în Grecia, care a scăzut cu peste 21%.

Estimări pentru restul anului
Imediat după alegerile din iunie şi formarea noului Guvern, numărul rezervărilor a crescut semnificativ. Cu toate acestea hotelierii din Grecia sunt pesimişti în ceea ce priveşte al treilea trimestru din acest an. Hotelierii se aşteaptă să termine anul 2012 cu  o scădere semnificativă a gradului de ocupare şi a tarifelor.

Raportul "Greek Hospitality Industry Performance - Q2 2012" a fost realizat de compania GBR Consulting.