Pensiunile româneşti nu au învăţat “lecţia” clasificării

În România există circa 8000 de pensiuni şi 140.000 de locuri de cazare în pensiuni,  însă aproximativ jumătate din capacitatea de cazare estimată se găseşte în unităţi neclasificate, potrivit celui mai amplu studiu referitor la turismul de pensiune din România, realizat în cadrul proiectului “Întreprinzători în turism - Pensiuni în România”. Potrivit cercetăriii, în perioada 2011-2012 s-a îmbunătăţit gradul de clasificare al pensiunilor: numărul pensiunilor clasificate a crescut cu 500, iar numărul de locuri clasificate în pensiuni a crescut cu 10.000.

transilvania2

Numărul locurilor în pensiuni clasificate reprezintă puţin peste 25% din totalul locurilor de cazare clasificate în T1 2012 în România. Dacă se adaugă la capacitatea de cazare totală şi locurile din unităţi neclasificate sau în curs de clasificare, atunci segmentul Pensiuni deţine o pondere de aproximativ 40% în capacitatea totală de cazare din turismul românesc.
Din punctul de vedere al clasificării unităţilor neclasificate, cele mai interesante progrese în perioada 2011- 2012 s-au înregistrat în regiunile Sud-Est, Centru şi Vest. De altfel, primele 2 regiuni menţionate aveau la începutul anului 2011 şi continuă să aibă şi în prezent, printre cele mai mari ponderi ale locurilor neclasificate, ceea ce demonstrează că cererea turistică mare antrenează investiţii în spaţii de cazare, dar în acelaşi timp nu împiedică funcţionarea unei mari părţi a acestora fără a fi clasificate.
Regiunea Centru concentrează cel mai mare număr de pensiuni şi locuri de cazare în pensiuni (2800 de pensiuni şi 47.000 de locuri de cazare în pensiuni), datorită dezvoltării unor zone agroturistice consacrate în jurul “aglomerării” de obiective turistice majore. La polul opus se află regiunea Bucureşti – Ilfov (de altfel şi cea mai puţin întinsă regiune), segmentul pensiuni fiind aici într-un stadiu de dezvoltare incipient, în cadrul unei intense activităţi turistice preponderent de business.

clasificare3

Principalele 15 judeţe ale României după numărul estimat de locuri în pensiuni deţin împreună peste 80% din capacitatea de cazare a segmentului. Constanţa, Braşov, Prahova, Suceava şi Sibiu concentrează împreună jumătate din numărul de pensiuni şi din locurile de cazare în pensiuni din ţară.
Deşi turismul de pensiune nu este caracteristic litoralului, factori ca nevoia de diversificare în turism pe fondul rafinării solicitărilor turiştilor sau ca supra-cererea din perioadele de vârf a determinat dezvoltarea segmentului şi în judeţul Constanţa. Pe de altă parte, “situaţia litoralului relativ la turismul de pensiune trebuie evaluată cu grijă, întrucât în localităţile de pe litoral au fost identificate foarte multe spaţii de cazare neclasificate sau aflate în curs de clasificare, a căror includere în segmentul pensiuni a fost mai degrabă convenţională”, se arată în studiu.