Structurile de primire turistică se dezvoltă cu fonduri nerambursabile

finantareUEÎncepând cu 23 octombrie, când a fost redeschis Domeniul major de intervenţie 5.2. destinat dezvoltării şi modernizării infrastructurii de turism, un număr de 14 proiecte au fost depuse la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Cele 14 proiecte depuse solicită spre finanţare suma de 13,15 milioane euro, bugetul disponibil pentru această sesiune de depunere fiind de 3,6 milioane euro (pentru regiunea Centru), se arată într-un comunicat emis de ADR Centru.

Un număr de 72 de proiecte au fost depuse în total la nivelul Regiunii Centru spre finanţare pe domeniul major de intervenţie 5.2, care finanţează crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice, de la prima lansare a acestuia, aprilie 2008.

Potrivit ADR Centru, un număr de 18 contracte de finanţare care s-au semnat până în prezent, au primit 26,47 milioane euro fonduri nerambursabile, pentru investiţii în dezvoltarea infrastructurii regionale de turism. Turismul regional va beneficia de modernizare datorită bugetului angajat în reabilitarea de staţiuni turistice, în modernizarea şi dotarea unităţilor de cazare şi a structurilor de agrement.

Am alocat din bugetul programului, la nivel de regiune, fonduri nerambursabile în valoare de aproape 30 milioane euro, pentru modernizarea structurilor de cazare şi pentru crearea unor noi atracţii turistice în Regiunea Centru. Prin creşterea calităţii serviciilor turistice, completăm direcţiile de dezvoltare ale regiunii. Aceste proiecte se alătură proiectelor finanţate prin ADR Centru, ce urmăresc reabilitarea infrastructurii de drumuri din regiune, crearea unor servicii de intervenţie sigure, moderne şi rapide, existenţa unor servicii sociale, medicale, educaţionale de calitate. Dezvoltarea acestor servicii ne vor susţine în crearea unor structuri ce vor convinge turiştii din ţară şi din afară să ne viziteze. Vom reuşi astfel să atragem resurse materiale şi umane, vom îmbunătăţi nivelul de trai din regiune şi vom crea locuri de muncă,” a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile contractate până în prezent vor moderniza 8 unităţi de cazare, o staţiune turistică şi 3 structuri de agrement. Proiectele contractate sunt localizate în toate cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Un număr de 215 locuri de muncă se vor crea la nivelul Regiunii Centru prin aceste proiecte.

unitaticazare

De asemenea, un număr de 4 puncte salvamont au fost construite sau reabilitate din bugetul domeniului, s-a construit o pârtie de schi, s-au amenajat şi dotat 4 parcuri şi s-a îmbunătăţit accesul şi aspectul staţiunii Harghita Băi. Un număr de patru proiecte ce solicită spre finanţare 10,97 milioane euro se află în etapa precontractuală, urmând a semna contractele de finanţare în perioada următoare.