Sărbătoarea vinului Beaujolais Nouveau la start


Beaujolais-Intrecere

Ospătarii sunt așteptați  în data de 16 noiembrie, la ora 14.00, la Întrecerea Ospătarilor – Course des Garçons de Café – concurs organizat cu prilejul sărbătorii vinului “Beaujolais Nouveau” care în acest an împlinește 61 de ani. Întrecerea Ospătarilor – “Course des Garcons de Café”– este un concurs prin intermediul căruia sunt promovate meseriile din industria ospitalităţii şi face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Beaujolais Nouveau, fiind organizată la iniţiativa companiei ArtGastro.


Startul concursului va fi dat pe 16 noiembrie, orele 14.00, de la Restaurantul Negresco din Centrul Istoric. Traseul va fi astfel : strada Stavropoleos, strada Franceză, strada Sfântul Dumitru, strada Stavropoleos. Concurenţii vor avea de parcurs, cu mers vioi, 350 de metri până la punctul de sosire, cu o tavă rotundă pe care vor fi o sticlă de vin și 2 pahare umplute cu vin, demonstrând astfel nu doar îndemanare, ci şi profesionalism şi eleganţă – caracteristici de bază ale meseriei de ospătar.

beaujolais-nouveau1
Sunt puse în joc 7 premii pentru câștigători, și fiecare participant, câștigător ori necâștigător al întrecerii, va primi, din partea organizatorilor, câte o sticlă de Beaujolais Nouveau – Georges Duboeuf. Decernarea premiilor va avea loc în aceeași zi, în cadrul Seratei Beaujolais Nouveau, în data de 16 noiembrie, orele 19.00, la restaurantul Negresco. Serata cu vin Beaujolais Nouveau – Georges Duboeuf, Foie gras Rougie și alte delicatese, rezonând pe ritmuri și acorduri de chansonette franțuzești, va încânta gustul invitaților și-i va purata pe tărâmurile Beaujolais.


Sărbătoarea Beaujolais Nouveau a fost organizată pentru prima dată în Franţa, în anul 1951 și a fost creată de către Georges Duboeuf. Evenimentul este unul tradiţional în toată Europa, în America de Nord şi Asia şi se organizează în fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, la miezul nopţii, când este lansată în lume noua recoltă Beaujolais. România a sărbătorit pentru prima dată Beaujolais Nouveau în data de 18 noiembrie 2010.


Despre Beaujolais
Regiunea viticolă Beaujolais este situată în Franţa, în departamentul Rhone, întinzându-se pe 55 km lungime şi între 12 şi 15 km lăţime. Limitele sunt fixate de Munţii Beaujolais cu înălţime maximă de 1012 metri şi Munţii Saint-Rigaud. Numele Beaujolais provine de la Nobilii de Beaujeu. Beaujolais este un teritoriu încărcat de istorie şi cu tradiţii bogate.


Soiuri cultivate
Cultura viilor este mono-soi cu Gamay Noir cu suc alb (98% din culturi). Grand Moulin cu aer de Beaujolais nou, el este unicul secret al vinurilor de Beaujolais. Chardonnay este soiul folosit pentru vinurile Beaujolais albe.


Mai multe detalii puteţi găsi pe beaujolais.ro