Peste 150 de persoane s-au calificat în meserii ca brutar, cofetar-patiser şi ospătar

brutar2Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Federaţia Bucătarilor din România au anunţat astăzi finalizarea proiectului “Cursurile de calificare - Primul pas spre succes”. Peste 150 de persoane din regiunea Bucureşti - Ilfov s-au calificat în meserii ca brutar, cofetar - patiser şi ospătar şi 100 de angajaţi din alimentaţia publică au urmat seminarii de informare asupra beneficiilor şi avantajelor pe care le oferă formarea profesională continuă, au anunţat reprezentanţii PTIR şi FBR.

Proiectul a fost confinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2008 – 2013 şi a avut ca obiectiv creşterea nivelului de calificare a resursei umane ocupate în sectorul alimentaţiei publice, din Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, prin îmbunătăţirea accesului şi participării angajaţilor la programe de calificare pentru ocupaţii de brutar, cofetar-patiser şi ospătar.

Managerul de proiect PTIR, Ana-Maria Axânte a declarat că a fost depăşit grupul ţintă al proiectului, de 250 de persoane, deoarece a fost o cerere foarte mare pentru cursul de cofetar - patiser, şi deşi iniţial proiectul prevedea 50 de locuri pentru acest curs, în final au fost calificate 80 de persoane în meseria de cofetar – patiser. Ana Axânte a ţinut să sublinize importanţa formării profesionale continue în succesul profesional şi a precizat că nu a fost deloc uşor să ducă la bun sfârşit acest proiect, atât datorită lipsei de fonduri, cât şi a dificutăţii de a convinge oameni să îşi rupă din timpul lor să meargă la cursuri de calificare.

Cursurile de brutar, cofetar patiser şi ospătar derulate prin acest proiect au ajutat cursanţii pe plan profesional a declarat Mădălina Dorobanţu, Coordonator de Proiect FBR. “Pe piaţa muncii din România există o lege care prevede că angajaţii trebuie să aibă calificare pe postul pe care lucrează. Foarte mulţi oameni muncesc ca brutari, ospătari sau cofetar- patiseri, dar nu au diplomă de calificare care să ateste acest lucru. Prin aceste cursuri am făcut un lucru extraordinar, unii lucrau dar nu aveau această calificare şi i-am ajutat în acest sens, unii au decis să facă o reconversie profesională în acest domeniu, altora le-a adus posturi mai bune şi chiar salarii mai bune, iar alţii au decis să îşi deschidă propriul lor business. Doar calificându-te poţi avea un viitor mai bun”, a subliniat Mădălina Dorobanţu.

ospatar5

Un cursant fericit

Pe Florin Voicu, unul din participanţii la cursul de Brutar, l-am întâlnit întâmplător, la conferinţa de finalizare a proiectului şi ne-a uimit cu felul lui de a vorbi, pasionat de ceea ce face şi cu speranţă pentru un viitor mai bun pentru el şi pentru familia lui. Dar nu a fost aşa întotdeauna. Florin Voicu vine din lumea IT-ului o lume dură, dificilă, care nu îţi lasă timp şi pentru altceva şi care te solicită la maxim. A ales să lase totul în urmă şi să se facă brutar. Surpinzător pentru unii, este mult mai fericit acum.

“Am lucrat în IT, în multinaţionale dar şi firme româneşti, în start-ups, în proiecte care vizau fonduri europene. În carieră la un moment dat apare o perioadă de stagnare. Am ales să urmez o pasiune a 2 oameni cu experienţă în afara României, care au deschis în Bucureşti o brutărie din pasiunea de a face produse de calitate, care au reşit să îmi insufle pasiunea pentru această meserie. Eu am fost clientul lor, am apreciat dintotdeauna produsele pe care le realizau şi încet-încet m-am împrietenit cu proprietarii. Împărtăşindu-le nemulţumirea mea profesională mi-au propus să mă alătur lor şi am acceptat. La început am fost un pic reticent pentru că e totuşi o schimbare radicală de domeniu, dar mă bucur că am făcut acest pas. Pot să spun că acum mă simt împlinit personal şi profesional. Un om m-a întrebat la un moment dat, în momentul în care mă gândeam dacă să părăsesc IT-ul: Îţi place ceea ce faci? Această întrebare a fost decisivă pentru alegerea mea. Toţi ar trebui să ne întrebăm acest lucru. În septembrie 2012 m-am alăturat lor şi am avut noroc că tocmai atunci a demarat şi cursul de brutar. Pe mine m-a ajutat acest curs prin cunoştintele teoretice pe care le-am dobandit (şi pe care nu le aveam înainte), pe care nu le deţineam, şi mai ales prin schimbul de informaţii cu ceilalţi cursanţi mai experimentaţi, de la care am învăţat lucruri noi. Aici a intervenit şi rolul instructorului care ne-a pus faţă în faţă şi ne-a încurajat să face schimb de informaţii”, ne-a declarat Florin Voicu.